iCreate (Netherlands)

Final Cut Pro

Monteer een onheilspel­lende zwart-witfilm

-

Mannen met gleufhoede­n, corrupte agenten, grimmige straten en een femme fatale: het z n de kenmerken van het legendaris­che film noir- genre. De klassieker­s uit de jaren veertig en v ftig spreken nog steeds tot de verbeeldin­g. Dat die in het zwart- wit z n, speelt daar een belangr ke rol b .

In deze workshop leer je hoe je de grimmige sfeer van een film noir oproept in je eigen beelden. Hoge contrasten heb je nodig, met diepe zwarttinte­n. Daarvoor is het kleurenfil­ter handig, waarb je specifieke kleuren donkerder of lichter laat l ken. Daarna pakken we het histogram erb , dat een geweldig hulpmiddel is b videoclips in zwart- wit. Hierin lees je precies af wat je kunt verbeteren aan het contrast, wat je ten uitvoer brengt in de Color Inspector.

We gebruiken als bronmateri­aal overigens HDR-video’s van een iPhone 12 Pro, die z n meteen wat contrastr ker. Voor het gemak download je de video’s via www.icreatemag­azine.nl/uitgaven.

1 Zwart-wit

Met het effect Zwart- wit tover je de beelden snel om tot een kleurloos tafereel. Via de Video Inspector is het effect nog te verf nen. Zo heb je de mogel kheid om specifieke kleuren lichter of donkerder te maken.

2 Histogram

Het histogram helpt je om de verdeling van de schaduwen, middentone­n en highlights te zien. Het linkerdeel toont aan hoe donker het beeld is. Het rechterdee­l hoe licht. Hoe dichter de grafiek tot de 0 en 100 reikt, hoe beter het contrast.

3 Color Inspector

Na het toepassen van het effect zwartwit z n de beelden waarsch nl k nog vr flets. Klik dan hier om toegang te kr gen tot de Color Inspector. Via ‘ Exposure’ regel je de belichting om je beelden meer contrast te geven. Let vooral op de gegevens van het histogram.

4 HDR

De clips van deze workshop l ken overbelich­t op een Mac met een Standard Dynamic Range (SDR)-scherm. Via het nieuwe HDR Tools- effect zorg je dat de beelden er weer normaal uitzien. Kies daar voor de optie ‘ HLG to Rec’.

1 HDR- clip

Open Final Cut Pro en maak via ‘ File>New Event’ een nieuw event aan. Importeer de videoclips die b deze workshop horen. Breng de clip HDR-1 naar de t dl n. Je ziet een waarschuwi­ng. Klik op ‘OK’.

2 Naar SDR

De clip is nog erg overbelich­t. Ga naar de Effects Browser (Cmd+5) en sleep het effect ‘ HDR Tools’ over de clip in de t dl n. Verander in de Inspector ‘ Mode’ in ‘ HLG to REC. 709 SDR’.

3 Ook b andere clips

Voeg de overige HDR- clips toe aan de t dl n. Selecteer de clip van stap 1 en druk op Cmd+C. Selecteer nu de overige clips. Kies in het menu voor ‘ Edit>Paste Effects’ en ze staan allemaal goed ingesteld.

4 Zwart-wit

Sleep vanuit de Effects Browser het effect ‘ Black & White’ over de clips heen. Onmiddell k worden de kleuren verw derd uit de video’s, maar het bl ven wat grauwe opnames met veel gr stinten.

5 Contrast

Zwart- witbeelden worden pas echt sfeervol met hoge contrasten. Om de huidtinten meer te laten opvallen, klik je in de Inspector op de groene staal. Verander de kleur naar rood.

6 Kleurtonen

Kies ‘ View>Show in Viewer>Video Scopes’. Klik op het icoon onder View. Selecteer ‘ Histogram’ en ‘ Luma’. De grafiek toont de kleurtonen, met links de schaduwen en rechts de highlights.

7 Analyseer

De highlights rechts z n veel minder aanwezig dan de schaduwen links, wat betekent dat vooral de wittinten flets z n. We brengen wat meer contrast in. Ga rechtsbove­n naar de Color Inspector.

8 Boost contrast

Klik op ‘ Exposure’ en sleep ‘ Highlights’ naar 40%. Het histogram verplaatst zich rechts naar de 100, wat duidt op sterkere wittinten. Stel ‘ Midtones’ in op -10 en verlaag de ‘ Shadows’ voor extra contrast.

9 Kopieer en plak

Breng je aanpassing­en naar de overige clips. Kopieer de aangepaste clip. Selecteer de andere videoclips en kies ‘ Edit>Paste Attributes’. Vink ‘ HDR Tools’ uit en klik op ‘ Paste’.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands