iCreate (Netherlands)

Logic Pro

Maak snel nieuwe geluiden met de Quick Sampler

-

Wat hebben Madonna’s Gimme Gimme Gimme, Eminems Sing for the Moment en Daft Punks One More Time gemeen? In al die tracks wordt er gebruikgem­aakt van samples. Fragmenten uit andere liedjes, uitgeknipt en nog wat bewerkt om perfect in de nieuwe muziek op te gaan. Samples worden al gebruikt sinds halverwege vorige eeuw, met de opkomst van de taperecord­er. Daarvoor verwerkten muzikanten zelfs al melodieën van andere artiesten in hun liedjes als een soort eerbetoon. Maar samplen is meer dan dat, je kunt ook een enkele klank pakken en die gebruiken om als het ware je eigen instrument te maken.

Dankz de digitalise­ring is het maken van samples zo gepiept. Die snelheid zit zelfs in de naam van Logic Pro X’s Quick Sampler. Dat de sampler ‘quick’ is, wil echter nog niet zeggen dat die ook ‘easy’ is. Zoals met veel gereedscha­ppen van Logic is de sampler gemaakt voor de absolute pro’s. Voor je het weet verdrink je als beginner in de mogel kheden. Zelfs als gevorderde kan het nog duizelen. Maar als je nooit begint, kom je natuurl k ook niet verder. Daarom pakken we het in deze workshop klein aan. Wat is de Quick Sampler en hoe werkt die? Wil je vervolgens dieper in de materie duiken, blader dan naar pagina 72.

1 Optimized of Original?

Sleep je een audiobesta­nd naar het spoorkopge­bied ( Track header area), dan heb je de keuze uit twee Quick Samplers: Original en Optimized. B Original verandert er niets aan de sample, b Optimized analyseert Logic onder meer automatisc­h de toonsoort en het volume. Dat werkt een stuk efficiënte­r.

2 Opnemen

De Quick Sampler werkt uiteindel k als een software-instrument. Je bespeelt deze via een keyboard, muzikaal typen of je schr ft de midinoten zelf in de Editor.

3 Loop sample

Om een doorgaand geluid te creëren stel je een lusbereik in via de geeloranje hendels. Achter Loop kies je voor een loopmethod­e, die allemaal net even een ander geluid geven. Met een vinkje voor ‘Play to End on Release’ zorg je ervoor dat de noot b het loslaten fraai uitfadet en niet abrupt stopt.

4 Slice

Het Slice- gedeelte van de Quick Sampler hebben we slechts kort aangestipt, terw l de mensen die geïnteress­eerd z n in remixen en het gebruik van langere samples juist hiermee aan de slag gaan. In de Genius (pagina 72) lees je meer!

1 Open Logic

Open een nieuw Logic-project (Shift+Cmd+N). Het eerste spoor maakt niet uit, w kiezen voor ‘Audio’ en vervolgens ‘Create’. Klik rechtsbove­n op de knop met de looping om de Loop Browser te openen (of toets O).

2 Sleep naar spoorkop

Ga (eventueel via het zoekvenste­r) naar de loop ‘A- Game Glitch Synth’. Klik hierop en sleep hem vervolgens in het spoorkopge­bied onder het audiospoor. Boven ‘Quick Sampler (Optimized)’ laat je de loop los.

3 Slice

Het Quick Sampler-venster wordt geopend op het tabblad Slice. De loop is automatisc­h opgedeeld in partjes. Op een aangeslote­n keyboard of via Muzikaal Typen (Cmd+K) correspond­eert elke toets met een partje.

4 Classic

Klik linksboven in het Quick Sampler-venster op ‘Classic’. De loop wordt afgespeeld zolang je een toets ingedrukt houdt. En zoals je waarsch nl k al hoort: de loop start precies op de toonhoogte die je aanslaat.

5 One Shot

De modus One Shot doet praktische hetzelfde als Classic, alleen wordt de loop na het indrukken van de toets helemaal afgespeeld. Deze modus is ideaal als je percussieg­eluiden gaat samplen.

6 Een enkele toon

Ga nu weer terug naar Classic. Versleep de hendeltjes aan weersz den van de geluidsgol­ven op zo’n manier dat alleen de eerste grote geluidsgol­f hiertussen valt. Nu hoor je die enkele toon als je een toets indrukt.

7 Continu

Wat als je deze enkele toon door wilt laten klinken? Klik dan het uitklapmen­u achter Loop open en selecteer een van de loopmodes. W selecteren in dit geval ‘Alternate’. Vink ook ‘ Play to End on Release’ aan.

8 Finetunen

Het geeloranje gebied geeft aan welk deel in een loop wordt afgespeeld zolang je een toets ingedrukt houdt. Je kunt dit finetunen door de hendels hiervan te verslepen (zoom in door te scrollen). Het resultaat is een golvende toon.

9 Pas tempo aan

Die golf is alleen nog trager b lage noten en sneller b hoge, dat is niet zo mooi. Klik links van ‘ Loop Start’ op het kruisje en ten slotte voor ‘ Follow Tempo’ op de knop met de gekrulde golfvorm.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands