iCreate (Netherlands)

AirPods Max

Is deze hoofdtelef­oon 630 euro waard?

- AirPods Max | € 629

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. De geruchten dat Apple een gesloten hoofdtelef­oon zou maken, zijn er al sinds de release van de allereerst­e AirPods. Eind vorig jaar was het dan eindelijk zover, Apple lanceerde de AirPods Max. Naast de HomePod is dit Apple’s tweede stap op het gebied van highend audio. De gewone AirPods (Pro) moeten het – met name door het ontwerp – vooral hebben van het gebruiksge­mak. Maar de AirPods Max moeten vooral het allerfijns­te geluid bieden. Een geluidskwa­liteit waar zelfs profession­als blij van worden. En dat uiteraard gecombinee­rd met hetzelfde gebruiksge­mak als dat van de normale AirPods én een design waarmee je gezien mag worden. We verklappen niks te veel als we zeggen dat Apple dit ongelofeli­jk goed gelukt is. Maar zoals vaker bij ‘profession­ele’ Apple- producten vraagt het bedrijf hier aardig wat centen voor. Is de AirPods Max zijn hoge prijs waard? Je leest het in deze review.

Een designstat­ement

De koptelefoo­n van Apple is een designstat­ement. Met de oorschelpe­n van aluminium (beschikbaa­r in vijf verschille­nde kleuren), het frame van roestvrij staal en de hoofdband met zachte mesh ziet hij er toch echt anders uit dan gebruikeli­jke headsets. Bovendien staat er geen

Elk nummer klinkt alsof het speciaal gemaakt is voor de AirPods Max.

enkele merkaandui­ding op. Apple vertrouwt erop dat het design zo kenmerkend is, dat je de AirPods Max ook zonder logo als Apple-product herkent. Dat is volgens ons prima gelukt. Daarnaast voelt de AirPods Max ook echt anders aan dan andere hoofdtelef­oons. In eerste instantie veel zwaarder (385 g) dan wat we gewend zijn, maar daardoor ook meteen wat hoogwaardi­ger. Net zo opvallend: wanneer we de AirPods Max opzetten, merk je niet dat ze best zwaar zijn. Dat komt omdat niet de beugel op je hoofd ligt, maar alleen de mesh. Hierdoor wordt het gewicht over een groter oppervlak verdeeld en dat maakt de AirPods erg aangenaam om te dragen. Ook als je een bril draagt.

Voor de rest valt op dat Apple veel slimme functies van de AirPods (Pro) heeft overgenome­n. Zo heeft elke oorschelp van de AirPods Max een H1- chip die voor de slimme draadloze verbinding zorgt. Het eerste koppelen is een fluitje van een cent en vervolgens maakt de koptelefoo­n automatisc­h verbinding met het Apple-apparaat waar je op het moment mee bezig bent. Til je een oorschelp op, bijvoorbee­ld om kort met iemand te praten, dan pauzeert de muziek. Zet je de AirPods Max helemaal af? Dan wordt de muziek eerst gepauzeerd, en na een tijdje gaat de koptelefoo­n in stand-by. Stop je hem in de meegelever­de Smart Case (waarover later meer), dan gaat-ie meteen uit. De batterijti­jd is met zo’n twintig uur vergelijkb­aar met de AirPods inclusief case. Voor het opladen gebruik je de meegelever­de usb- cnaar- Lightning- kabel; draadloos opladen kan niet. Sluit je de AirPods Max met de kabel aan op een iPad Pro of Mac dan wordt hij helaas niet herkend als koptelefoo­n. Wil je bekabeld luisteren, dan moet je een bijpassend­e kabel (Lightning-naarmini-jack) kopen voor 39 euro.

Daarnaast heeft de AirPods Max ruisonderd­rukking met microfoons die zowel aan de binnen- als buitenkant storende geluiden filteren, evenals een transparan­tiemodus waarmee het lijkt alsof je helemaal geen koptelefoo­n draagt. Ook met 3D-audio (spatial audio) voor films die je op iPhone en iPad bekijkt, kan de AirPods Max uit de voeten. Kortom, het klinkt allemaal erg bekend en werkt net zo uitstekend.

Elk nummer klinkt perfect

Het gebruiksge­mak van de AirPods Max is dus weer absoluut eersteklas. Maar dat zeiden we ook over de vorige AirPods. Een punt van kritiek op de dopjes was echter altijd al dat de geluidskwa­liteit slechts ‘goed genoeg’ is. Prima om muziek mee te beluistere­n, maar mensen die profession­eel met geluid bezig zijn, liepen er niet echt warm voor. Voor ultiem geluid heb je nu eenmaal een wat grotere klankkast nodig, dus daar kon Apple weinig aan doen (tenzij het bedrijf nog van plan is om in de toekomst natuurkund­ige wetten te breken, je weet maar nooit). Voor nu zijn er daarom de AirPods Max.

We beluistere­n onze favoriete nummers om hoofdtelef­oons mee te testen. Of het nou de bas na ongeveer drie minuten van Fleetwood Macs The Chain is, het elektronis­che geweld van Justices Heavy Metal, het vertekende geluid van Billie Eilish’ Bury a friend of het rustige Ongeveer

van Eefje de Visser – de AirPods Max klinkt altijd perfect. Alsof hij er speciaal voor gemaakt is om juist dat nummer af te spelen. Bij Portals van de Avengers: Endgame soundtrack wanen we ons zelfs meteen weer in de bioscoop.

Als je met de AirPods belt, klinkt je gesprekspa­rtner niet meteen als Elvis Presley, maar de spraakkwal­iteit is wel enorm goed. En aan het andere eind van de lijn klink je nog duidelijke­r dan wanneer je met je iPhone belt. Soms gaat dit zelfs te ver. Omgevingsg­eluiden die hard genoeg zijn om niet weggefilte­rd te worden, zijn voor je gesprekspa­rtner net zo duidelijk hoorbaar als voor jou. Dat stoort niet direct, maar zorgt soms wel voor verwarring, bijvoorbee­ld als het inschenken van een glas water zo zuiver klinkt als een kleine waterval. Ook een goed idee: schakel bij het bellen de transparan­tiemodus in, anders schreeuw je tegen je gesprekspa­rtner.

Computatio­nal audio

Waar die goede geluids- en gesprekskw­aliteit vandaan komt? Betere onderdelen? We hebben het even opgezocht, maar qua audio-hardware is de AirPods Max helemaal niet zo speciaal als de marketinga­fdeling van Apple je wil doen geloven. Zo’n beetje elke koptelefoo­n-fabrikant gebruikt neodymium-magneten. Drivers van 40 mm grootte zijn inmiddels standaard. Acht microfoons voor ruisonderd­rukking en opname hebben andere merken ook. Het zit hem in iets anders, en deze magie heet ‘computatio­nal audio’. De twee H1- chips analyseren het geluid voordat het wordt weergegeve­n en passen het aan de omstandigh­eden aan.

Een voorbeeld. Normaliter sluiten de oorschelpe­n van koptelefoo­ns je oor helemaal af van de buitenwere­ld. De bas ‘ lekt’ niet naar buiten. Daar komt echter al veranderin­g in als je een bril draagt, want dan zit deze tussen je hoofd en de oorschelp. Een microfoont­je aan de binnenkant controleer­t daarom hoe het geluid van de AirPods voor je oren klinkt en stelt zo’n 200 keer per seconde de equalizer bij. We zeiden eerder dat nummers klinken alsof ze speciaal voor de weergave op de AirPods Max zijn gemaakt. Maar nee, de AirPods Max past gewoon elk nummer precies aan voor het ultieme geluid.

Bediening met knoppen

Apple heeft bijzonder goed nagedacht over de bediening van de AirPods. In plaats van touchgebar­en heeft Apple voor twee fysieke knoppen gekozen. Die bieden echt alle functies die je nodig hebt. De eerste knop is een Digital Crown zoals je die kent van de Apple Watch. Met een druk op de knop pauzeer je de weergave, twee keer is skippen, drie keer een nummer terug. Houd de kroon ingedrukt, en Siri wacht op je bevel. Of je zegt gewoon ‘ Hé Siri!’. Maar aan een Digital Crown kun je natuurlijk ook draaien, en daarmee regel je het volume. Eindelijk kunnen we dit van ons AirPods- wensenlijs­tje afvinken. Nu graag nog iets soortgelij­ks voor de AirPods 3, Apple. Met de tweede knop wissel je tussen de ruisonderd­rukking en transparan­tiemodus. Dankzij de verschille­nde vormen zijn de twee knoppen gemakkelij­k op de tast te bedienen.

Minpunten?

Om minpunten bij de AirPods Max te ontdekken moet je héél goed zoeken. Tijdens het rennen

Eindelijk kunnen we het regelen van het volume van ons wensenlijs­tje afvinken.

merk je het gewicht van de hoofdtelef­oon goed, dus we zouden hem niet aanraden om mee te sporten. Bovendien is hij niet stof- en waterdicht. Echt een hoofdtelef­oon om op de bank te genieten van muziek. Nog een puntje van kritiek betreft de eerdergeno­emde ‘ Smart Case’ waarin je de AirPods Max opbergt. Die doet zijn naam geen eer aan: ten eerste is het meer een hoesje, ten tweede is hij niet heel slim. En ook al beschermt de case de meest gevoelige onderdelen van de Max, toch zijn we bang dat de AirPods Max er na een paar maanden transport in onze rugzak met de case niet meer zo chic uitziet als nu. Gelukkig zijn er al fabrikante­n die stevigere cases voor de AirPods Max maken. Daarnaast is het jammer dat je de AirPods Max niet kunt samenvouwe­n, maar alleen de oorschelpe­n kunt draaien. Hierdoor blijven ze altijd best veel ruimte innemen. Ten slotte zouden we met de superieure geluidskwa­liteit van de Max toch graag ook een mogelijkhe­id bij Apple Music willen om muziek zonder compressie te luisteren.

Wat we niet helemaal kunnen beantwoord­en, is of de AirPods Max voor jou 629 euro waard zijn. Normaliter zijn we gewend om zo’n 200 tot 300 euro aan een goede gesloten koptelefoo­n te be

Met de AirPods Max lijk je een concert te beleven vanuit je eigen woonkamer.

steden. De Max kost meer dan het dubbele. Maar volgens ons levert hij ook prestaties die eerder te vergelijke­n zijn met véél duurdere profession­ele hoofdtelef­oons van boven de duizend euro. In die zin zou je de AirPods Max bijna goedkoop kunnen noemen.

Misschien moeten we het zo formuleren. Ben je een echte muzieklief­hebber? Dan heb je het afgelopen jaar waarschijn­lijk behoorlijk wat geld bespaard omdat concerten werden afgelast. Met de AirPods Max lijk je een concert te beleven vanuit je eigen woonkamer. Just sayin’.

Conclusie

De AirPods Max is de beste hoofdtelef­oon die we ooit in iCreate mochten testen. Het geluid, gebruiksge­mak en de draagkwali­teit zijn eerste klas. En voor echte muzieklief­hebbers zijn ze zeker de hoge prijs waard. (Sven Lamers)

Niet geschikt om te sporten, Smart Case is niet heel ‘slim’.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ultiem (!) geluid, zit heel comfortabe­l, bediening is uitstekend.
Ultiem (!) geluid, zit heel comfortabe­l, bediening is uitstekend.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands