iCreate (Netherlands)

Paperlike

Maakt van je iPad-scherm papier

-

‘Dit wil ik nooit meer doen in m n hele leven’, schreef ondergetek­ende in de redactie- groepsapp net nadat h de Paperlike op het scherm van z n vierde generatie iPad Air had geplakt. Moment. Zei je: ‘Op het scherm geplakt?’ Ja hoor, want hoewel we b iCreate over het algemeen geen grote lie ebbers van hoesjes en screenprot­ectors z n, had de display-folie Paperlike (voor alle iPads met Apple Pencil- ondersteun­ing) meteen onze aandacht. Zoals de naam al aangee , moet de Paperlike het scherm van je iPad papier-achtig maken. Als je veel met de Apple Pencil werkt, dan heb je ongetw feld gemerkt dat je moet wennen aan het schr ven en tekenen op glas – het voelt toch anders dan op papier. En na onze test van de Paperlike kunnen we inderdaad bevestigen dat het veel dichter in de buurt komt van tekenen op papier.

Plakken met geduld

Voordat we verder ingaan op de positieve schr feigenscha­ppen van Paperlike, eerst even terug naar het begin. Als je een Paperlike bestelt, kr g je er alt d meteen twee display-folies b . Wat in eerste instantie voelt als overbodige luxe (‘ Is die dan voor m n nog niet bestaande tweede iPad?’), bl kt al snel bi ere noodzaak. Er is een reden dat screenprot­ectors in winkels met speciale machines worden geplakt, want thuis heb je er een behoorl ke portie t d en geduld voor nodig. De eerste poging eindigde b ons dan ook met een asymmetris­ch geplaatste protector, en paar bubbels onder het scherm, plus wat stofdeeltj­es die voor nare vlekken zorgden. Die kon helaas linea recta in de prullenman­d. Aan de uitleg van Paperlike ligt het niet. Die is super gedetaille­erd en laat van tevoren de grootste valkuilen zien. Je moet hem echter wel zeer nauwgezet volgen.

B de tweede poging is het dan echter perfect gelukt, ook al ontstonden er wat zweetdrupp­els op ons voorhoofd.

Voor de volledighe­id: eerst zorg je voor een zo goed als stofvr e ruimte (de badkamer na een hete douche is perfect), daarna positionee­r je de Paperlike op de iPad en plak je hem met hulpsticke­rs vast op de tafel eronder. Vervolgens verschuif je de iPad een stukje, waardoor de stickers op de iPad plakken en je een soort screenprot­ector- deur kr gt – je klapt de protector eerst open. Nu maak je je iPad-scherm schoon, haal je de eerste beschermfo­lie van de Paperlike af en plak je hem erop. Daarna schuif je met een creditcard alle luchtbubbe­ls uit de folie en ten slo e verw der je de tweede beschermfo­lie. Het is te doen, maar ga er echt even voor zi en.

Tekenen met plezier

Voordat we de Paperlike op onze iPad Air hadden geplakt, hadden we al wat tekeningen gemaakt met de Apple Pencil. Dat gaat over het algemeen supernauwk­eurig en natuurgetr­ouw, maar voelt toch beduidend anders aan dan tekenen op papier. Logisch ook, want je tekent met plastic op glas. Met de Paperlike gaat het een grote stap richting echt papier. Je hebt net dat beetje extra frictie waardoor je minder gemakkel k ‘weggl dt’ met de Pencil. Wie veel met de Pencil werkt, zal de Paperlike op z n iPad dan ook zeer waarderen. Jammer is dat de folie relatief krasgevoel­ig is. Al na de eerste uitgebreid­e tekensessi­e zagen we vanuit een bepaalde hoek microkrasj­es op de Paperlike. De werking wordt hiermee niet beïnvloedt, maar ons perfection­istische oog ziet het meteen. En nog iets om rekening mee te houden: de Paperlike is een ma e folie. Het scherm is hiermee beter afleesbaar in de (voorjaars)zon, maar de kleuren worden wel wat minder levendig.

Conclusie

Een uitstekend­e screenprot­ector om beter op de iPad te kunnen tekenen en schr ven. De beeldkwali­teit van het scherm wordt er wel iets minder mee. (Sven Lamers)

Beeldkwali­teit neemt af, krasgevoel­ig.

Het plakken van de Paperlike vereist veel geduld en t d om het perfect te doen.

 ??  ?? Voelt b na aan als papier, maakt scherm beter afleesbaar in de zon.
Voelt b na aan als papier, maakt scherm beter afleesbaar in de zon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands