iCreate (Netherlands)

Dynavoice Classic CL-14

Een moderne bluetooth-speaker met retro looks

-

Bm thuis staan drie ouderwetse buizenradi­o’s: twee van Philips, eentje van Grundig. Je kunt er niks naartoe streamen, alleen doodgewone fm-radio mee luisteren en op een van de drie ‘externe media’ (elpees) afspelen. Wel zien ze er mooi uit in je woon- of werkkamer. Het bruine retro- uiterl k met de beige speakerroo­sters past gewoon ontzettend b de st l van tegenwoord­ig. Dat weten ze b het Zweedse Dynavoice maar al te goed: z combineren het uiterl k van gister met de techniek van vandaag. De Dynavoice Classic CL-14 is een bluetooth-speaker met accu, vormgegeve­n als een ouderwetse radio, maar met de nieuwste technische snufjes op het gebied van geluid. Het klinkt als een geweldige combinatie, maar is het dat ook echt?

Retro st l

Het moet gezegd worden: wat is de Dynavoice Classic mooi. We hebben de versie met bruin nepleer rondom en een roségouden voorkant van metaal, met een opvallend patroon voor de speakergaa­tjes. Verder vind je er in totaal zeven knoppen, waarmee je de audiobron selecteert, nummers pauzeert, skipt en teruggaat, het volume regelt en de speaker uitschakel­t. Zeven knoppen klinkt op het eerste gezicht als veel, zeker in vergel king met andere bluetooth-speakers, maar het past wel b het retro- design. Bovendien is het selecteren van nummers met toegew de knoppen toch wat gemakkel ker dan toetscombi­naties met de Play-knop. Wie een Sonos heeft en zes keer op de Play-knop moet drukken om het vorige nummer af te spelen, weet wat we bedoelen. Aan de achterkant vinden we een aux-aansluitin­g, twee usb-poorten (eentje om je telefoon mee op te laden, de ander om muziek vanaf usb af te spelen) en de oplaad-aansluitin­g. De draadloze verbinding komt via Bluetooth 5.0 tot stand. Die is iets energiezui­niger dan vorige versies, maar qua geluidskwa­liteit ga je er niet op vooruit.

Matig geluid

We zetten de speaker aan en maken verbinding met onze iPhone. Helaas l kt Dynavoice iets meer ontwikkeli­ngst d in het uiterl k te hebben gestopt dan in het geluid, want dat laat in eerste instantie te wensen over. De bas en de hoge tonen z n nog oké, maar daartussen hoor je een grote br . Het wordt iets beter als we het volume op de speaker zelf iets omhoog zetten, dat is namel k onafhankel k van het volume op je iPhone. Ook helpt het om met de equalizer van iOS te spelen – een beetje dan. Daar bovenop komen nog wat rare geluidsver­sch nselen. Staat het volume op de iPhone te zacht? Dan kan het gebeuren dat de Dynavoice sommige geluiden helemaal niet afspeelt – vooral b stille segmenten in een liedje. Het is b na alsof de speakers te snel worden uitgeschak­eld. Het geluid valt weg, wat resteert is ruis en gekraak, Wanneer er vervolgens van dit stille gedeelte wordt overgegaan naar een wat harder segment, hoor je het begin van het harde geluid niet.

Eerder zeiden we al dat je ook geluidsbes­tanden via usb kunt afspelen. Hierb ondersteun­t de Dynavoice naast MP3 en WMA ook het verliesvr e formaat FLAC. Maar ook daarmee klinkt de Dynavoice niet beter en vertoont het hetzelfde rare gedrag. Dat de accu het op half speakervol­ume inderdaad v ftien uur volhoudt, is maar een schrale troost. En zo is de Dynavoice een beetje hetzelfde als een oude radio: vooral een mooi gezicht.

Conclusie

B de Dynavoice Classic CL-14 is het design belangr ker dan het geluid. De speaker ziet er super chic uit, maar laat het afweten op het gebied van geluid. (Sven Lamers)

Matig geluid.

 ??  ??
 ??  ?? Heel mooi uiterl k, lange accuduur.
Heel mooi uiterl k, lange accuduur.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands