iCreate (Netherlands)

Asus ZenBook Duo 14

Een k kje in de wonderlijk­e wereld van Windows

-

BiCreate is het inmiddels al b na een traditie om een keer per jaar een Windowslap­top te testen. Als je namel k niet weet waar de concurrent­ie mee bezig is, dan kun je Apple’s eigen apparaten ook niet goed beoordelen. Dit jaar hebben we gekozen voor de nieuwe Asus ZenBook Duo 14 (UX482). Naast z n b zonder krachtige hardware blinkt deze laptop uit met het zogeheten ScreenPad boven het toetsenbor­d. Dit l kt op een uit de kluiten gewassen Touch Bar zoals je die kent van de MacBook Pro. Terw l Apple volgens de laatste geruchten l kt te stoppen met de ontwikkeli­ng van de Touch Bar, l kt Asus met het concept juist drie stappen verder te gaan. Rest dus de vraag: is het ook wat?

Goede specificat­ies

Laten we beginnen met de hardware. In tegenstell­ing tot Apple gebruikt Asus voor z n laptops nog de processors van Intel. Daar kiest het bedr f dan wel het beste van het beste. Onze test- laptop is uitgerust met een quad- core Intel Core i7 met 2,8 GHz en Turbo Boost tot 4,7 GHz. Verder zit er 32 GB aan werkgeheug­en in. Als grafische kaart gebruikt h een geïntegree­rde Intel Iris Xe, optioneel is ook een GeForce MX450 met 2 GB grafisch geheugen mogel k. Het hoofdscher­m is 14 inch groot en hee een resolutie van 1920 x 1080. Daarnaast is het 100% Pantone- gevalideer­d en daardoor prima geschikt voor grafisch werk. Opvallend: in tegenstell­ing tot Apple kiest Asus b het hoofdispla­y ook voor een touchscree­n.

Dan het ScreenPad. Fraai is het touchscree­n allerminst, wel praktisch. H zit boven het toetsenbor­d en oogt als een verlengstu­k van het display. Qua resolutie en afmetingen is h net zo breed, en ongeveer half zo hoog. Ondanks de soortgel ke specificat­ies vinden we de weergave op het eerste gezicht wat minder scherp en helder. Qua aansluitin­gen hee de ZenBook 1x usb-a, 2x Thunderbol­t 3, 1x hdmi en een SD-kaartlezer.

Gebruikser­varing

Hoog t d om de Asus aan te ze en. En het moet gezegd, het gaat allemaal b zonder snel. Het design en het ‘gebruiksge­mak’ van Windows kunnen we nog steeds niet waarderen (eerl k gezegd l kt het nog steeds op Windows van tien jaar geleden), maar je kunt zeker niet zeggen dat het een traag systeem is. Opstarten van de ZenBook, openen van programma’s – alles gaat razendsnel. We kunnen niet zoals b onze MacBook Air M1 alle programma’s op de ZenBook zonder enkele vertraging na elkaar openen, maar in ons geheugen voelde Windows toch alt d wat trager aan dan dit.

Waar we behoorl k aan moeten wennen is de rare plaatsing van het trackpad. Omdat de bovenste hel van het toetsenbor­d in beslag wordt genomen door het ScreenPad, moest het trackpad naar de rechterkan­t van het toetsenbor­d verhuizen. Dat voelt op het eerste moment als een gekke positie, maar zal na verloop van t d wel wennen.

ScreenPad

Op de MacBook Pro valt de Touch Bar nog alt d in de categorie ‘vlees noch vis’. Als scherm is de langwerpig­e oled- strip niet te gebruiken, als uitbreidin­g van het toetsenbor­d biedt h te weinig feedback t dens het typen. Daarom waarderen we het idee van Asus om van het ScreenPad een echt scherm te maken. Je kunt het als uitbreidin­g van het hoofdispla­y gebruiken, maar h biedt ook ruimte voor handige functies – zoals een compleet numeriek toetsenbor­d, app-switcher of een reusachtig trackpad. Ook leuk: als je op het ScreenPad wilt tekenen, zet je hem via een standaard aan de onderkant in een net wat f nere hoek. Het ScreenPad mag er dan vreemd uitzien, je kunt er wel het gebruik van de ZenBook helemaal mee op je wensen afstemmen. En dat is Apple met de Touch Bar nooit gelukt.

Zouden we onze MacBook inruilen voor een ZenBook Duo? Nee. Daarvoor z n we veel te veel gehecht aan macOS. Bovendien is de Mac met de M1 toch nog net wat sneller. Is de ZenBook Duo een prima laptop? Absoluut, als je de praktische functies van het ScreenPad waardeert en als je kunt wennen aan de vreemde plaatsing van het trackpad.

Conclusie

De Windows-wereld staat niet stil. De Asus ZenBook Duo is een prima laptop, het ScreenPad een geinige functie en in tegenstell­ing tot de Touch Bar geen half- uitgewerkt­e gimmick. (Sven Lamers)

Het bl een Windows- laptop.

 ??  ??
 ??  ?? ScreenPad is leuk, hardware is goed.
ScreenPad is leuk, hardware is goed.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands