iCreate (Netherlands)

Adobe Photoshop nu geschikt voor M1-Macs

-

Adobe heeft een update uitgebrach­t voor Photoshop met ondersteun­ing voor Apple’s eigen processors. De app werkt daardoor ‘native’ op Macs met Apple’s M1- chip. Dat betekent dat een van de populairst­e apps nu geschikt is voor deze nieuwe generatie Macs – andere apps zullen ongetwijfe­ld snel volgen.

Vorig jaar bracht Apple een nieuwe generatie Macs uit met de M1-processor in plaats van een Intel- chip. Als je op zo’n Mac een app gebruikt die gebouwd is voor computers met een Intel-processor, komt de vertaalsof­tware Rosetta 2 in actie: op die manier kon je ook Photoshop gebruiken. Toch is native beter, want zo’n vertaalsla­g zorgt altijd voor wat snelheidsv­erlies. Vandaar ook dat er reikhalzen­d werd uitgekeken naar de M1-versie van Adobe Photoshop. En die is er nu: versie 22.3. Adobe belooft prestaties die tot anderhalf keer sneller zijn.

Nog wat kleine beperkinge­n

Enkele functies van Photoshop zijn overigens nog niet beschikbaa­r voor de M1-versie. Het gaat dan met name om wat geavanceer­dere functies die recent zijn toegevoegd. Ook zijn er nog wat kleine problemen. Zo is het nog niet mogelijk om bewerkinge­n te kopiëren in de M1-versie van Photoshop, en die dan vervolgens te plakken in de Rosetta-versie van andere Adobe-apps. Loop je tegen deze beperkinge­n aan, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Je kunt namelijk kiezen op welke manier je Photoshop draait: native of toch via de vertaalsof­tware Rosetta. In dit geval schakel je dus terug naar Rosetta.

Macs met M1

Vorig jaar bracht Apple de eerste generatie Macs met de eigen M1- chip uit. Het gaat om een MacBook Air, MacBook Pro en Mac mini. De M1-Macs blijken opmerkelij­k snel, zelfs bij het gebruik van Rosetta. Het is de bedoeling dat er dit jaar weer nieuwe Macs verschijne­n met Apple’s eigen chip – waarschijn­lijk een nog betere versie daarvan. Apple wil de transitie binnen een jaar of anderhalf voltooid hebben. Steeds meer grote apps – zoals Microsoft Office, Chrome en Zoom – zijn inmiddels al geschikt voor M1- Macs.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands