iCreate (Netherlands)

Eindelijk: de notch gaat verdwijnen

-

Erger je je ook zo aan de ‘ hap’ uit het scherm van de iPhone? Bij de iPhone die in 2022 moet verschijne­n, gaat deze notch naar verluidt verdwijnen. Maar er komt iets anders voor in de plaats, een ‘cameragaat­je’ in het scherm. Dat zegt de doorgaans zeer betrouwbar­e Apple-analist Ming- Chi Kuo.

Smartphone-fabrikante­n proberen de randen van telefoons steeds smaller te maken. Hoe meer scherm, hoe beter. Maar waar laat je dan onderdelen zoals de selfie- camera? Apple introducee­rde daarvoor in 2017 op de iPhone X de notch. Die inkeping in het scherm is inmiddels kenmerkend voor de iPhone, maar niet iedereen is er enthousias­t over. Kuo denkt dat er in ieder geval één iPhone 2022-model is met een zogeheten ‘punch-hole design’ – waarschijn­lijk wordt dat dan het duurste model. Hierbij is de camera verwerkt in een rond of pilvormig gaatje in het scherm. Deze oplossing kost veel minder schermruim­te dan de notch. Grote concurrent Samsung gebruikt deze techniek inmiddels ook al.

Het is onduidelij­k wat er dan gebeurt met de overige onderdelen die nu nog in de notch verwerkt zitten. Bijvoorbee­ld de componente­n voor Face ID. Tenminste: als Face ID in deze vorm tegen die tijd nog bestaat. Want ook voor gezichtshe­rkenning lijkt het mogelijk om de benodigde componente­n achter het scherm te plaatsen. Bovendien is het goed mogelijk dat Touch ID een comeback maakt. Maar in een andere vorm dan voorheen: de vingerafdr­ukscanner zou in het scherm worden verwerkt.

Opvouwbare iPhone

We spoelen nog een stukje verder naar voren: de iPhone die weer een jaar later moet verschijne­n, in 2023, wordt mogelijk opvouwbaar. Deze iPhone zou een oled-scherm krijgen van (uitgeklapt) 7,3 tot 7,6 inch groot. Tegelijker­tijd zou er voor deze iPhone een speciale ‘Activity Pen’ gelanceerd worden – vergelijk het met de Apple Pencil. Dat lijkt een beetje overdreven voor een iPhone, maar het scherm van deze iPhone wordt écht groot. Ter vergelijki­ng: de grootste iPhone van dit moment, de iPhone 12 Pro Max, heeft een scherm van 6,7 inch. De kleinste iPad (de iPad mini) meet 7,9 inch. Dan is het geen overbodige luxe, bovendien biedt het ook ruimte voor creatieve toepassing­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands