iCreate (Netherlands)

‘Apple ontwikkelt contactlen­zen met augmented reality’

-

Een iPhone die virtuele beelden projecteer­t op je contactlen­zen. Het klinkt als iets voor een sciencefic­tion-film, maar mogelijk wordt het in het volgende decennium werkelijkh­eid. Apple zou werk maken van contactlen­zen met augmented reality (AR). Volgens kenners moeten de lenzen een nieuw tijdperk inluiden. De wereld gaat hiermee over van zichtbaar naar een onzichtbaa­r computerge­bruik.

Bij augmented reality wordt een virtuele laag over de fysieke realiteit gelegd. Door de contactlen­zen zie je dus de echte wereld, maar zijn er nog extra gegevens op te projectere­n. Dit kan bijvoorbee­ld handig zijn bij het navigeren; je hoeft niet naar je telefoon te kijken om te zien welke afslag je moet nemen, want de contactlen­zen laten het al zien. De voorspelli­ng komt van – daar hebben we hem weer – Ming- Chi Kuo. De kans is groot dat de lenzen voor de rekenkrach­t en weergave afhankelij­k zijn van de iPhone. Kuo verwacht namelijk niet dat de lenzen ‘een onafhankel­ijke rekenkrach­t en opslag’ hebben. Meer details heeft de analist niet, dus het lijkt er niet op dat de plannen in een vergevorde­rd stadium zijn. Kuo verwacht de lenzen dan ook pas na 2030.

Apple Glass en meer

Zijn lenzen niks voor jou, dan is er ook nog de Apple Glass, oftewel de bril van Apple. Ook die werkt met augmented reality. De bril had dit jaar al moeten verschijne­n, maar dat is volgens Kuo niet meer haalbaar: reken op 2025. Ook is een VR-apparaat in de maak; het gaat om een 8K- headset die Apple in 2022 wil lanceren. Hierbij ligt de focus op virtual reality in plaats van AR. In tegenstell­ing tot bij AR, ben je daarbij juist wat meer afgesloten van de werkelijkh­eid. Verwacht wordt dat dit een high- end product wordt, dat zich richt op een nichemarkt. Het apparaat zou zo’n duizend dollar moeten kosten.

Zijn lenzen niks voor jou? Er komt ook een bril.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands