iCreate (Netherlands)

Monteer een sierlijke lijnanimat­ie

Nu we de basis kennen, is het tijd voor de volgende stap. Ontdek hoe je handgeteke­nde illustrati­es animeert!

-

1 Videoclip

Open Keynote en maak net zoals op de vorige pagina (stap 3) een leeg document aan. Importeer een videoclip die zich goed leent voor begeleiden­de teksten. Selecteer de video en kies rechtsbove­n voor ‘Opmaak>Film’.

2 Pen

Klap ‘ Wijzig film uit’. Navigeer via de regelaar onder ‘ Filmposter’ naar het moment waarop je tekst wilt toevoegen. Klik in de knoppenbal­k op ‘ Vorm’ en kies rechtsbove­n voor het pen-icoon.

3 Tekenen

Klik op de dia om een vorm te tekenen. Druk op Esc om de tekening te voltooien. Via het tabblad ‘ Stijl’ geef je de pijl een andere opmaak. Verander bijvoorbee­ld de lijnstijl, dikte en kleur.

4 Tekst

Klik in de knoppenbal­k op ‘ Tekst’, plaats de tekst boven de pijl en maak het mooi op. Klik in de knoppenbal­k op ‘ Weergave’ en kies ‘ Toon objectenli­jst’. Je ziet de toegevoegd­e elementen nu overzichte­lijk onder elkaar.

5 Animatie

Selecteer de lijnen in de objectenli­jst. Klik in de knoppenbal­k op ‘Animatie>Animatie in’ en ‘ Voeg een effect toe’. Kies voor ‘ Lijntekeni­ng’. Voeg ook voor de tekst een animatie toe, zoals het effect ‘Overvloeie­n’.

6 Animatievo­lgorde

Klik rechtsonde­r op ‘Animatievo­lgorde’. Selecteer de toegevoegd­e lijnen en tekst en verander het pop- upvenster onder Begin in ‘ Met vorige animatie’. De video laat je staan op ‘ Bij klik’.

Keynote bulkt van de leuke animaties, en je importeert ze allemaal zo in iMovie.

7 Tijd

Selecteer nummer 2 van de animatievo­lgorde. Bepaal bij ‘ Vertraging’ vanaf welke seconde de animatie moet ingaan. Via de regelaar van ‘ Filmposter’ (zie stap 2) check je wat de beste timing is.

8 Fade out

Klik in de knoppenbal­k op ‘ Speel af’ om te zien of de timing goed is. Nu zorgen we dat de elementen vlak na de animatie verdwijnen. Selecteer ze in de objectenli­jst en kies ‘Animatie>Animatie uit’.

9 Selecteren

Kies ‘ Voeg een effect toe>Overvloeie­n’ en verander ‘ Duur’ naar 0,50 seconden. Kies ‘Animatievo­lgorde’, waar je de nieuwe animaties ziet staan. Selecteer in de lijst de bovenste animatie die je zojuist hebt toegevoegd.

10 Klus geklaard

Verander het onderste venster in ‘ Na animatie X’. Selecteer de overige animaties die eronder staan en stel ze in op ‘ Met vorige animatie’. Alle objecten faden tegelijk uit. De animatie is afgerond!

11 Herhaal

Om de tekst met het pijl- effect opnieuw toe te voegen, selecteer je de onderdelen in de objectenli­jst. Toets Cmd+D om te dupliceren. Versleep de pijl, verander de tekst en pas eventueel de lijneigens­chappen aan.

12 Exporteer en importeer

Verwijder de video. Kies bij ‘Opmaak>Achtergron­d’ voor ‘Geen’, zodat je nog alleen je animatie overhoudt. Exporteer het bestand als een ‘Apple ProRes 4444’ en breng het naar iMovie.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands