iCreate (Netherlands)

Maak kennis met Affinity Designer

Een logo ontwerp je in een zogeheten vector-editor. Affinity Designer is een van de beste.

-

Als je zonder na te denken aan je logo begint, ben je misschien geneigd om met Photoshop of Pixelmator aan de slag te gaan. En hoewel je daarmee in principe een logo kunt ontwerpen, maak je het jezelf zo eigenl k te moeil k. Het probleem is dat je je logo straks in allerlei verschille­nde formaten wilt hebben, daarnaast moet het geschikt z n om af te drukken. Je wilt een logo eindeloos kunnen vergroten, terw l de afbeelding toch scherp bl ft. Met een op pixels gebaseerde beeldbewer­ker zoals Photoshop of Pixelmator beland je daarmee al snel b gigantisch­e afbeelding­sgroottes – of een wazige uitvergrot­e afbeelding. Bovendien z n de gereedscha­ppen niet toegespits­t op de scherpe l nen van een logo.

Daarom kiezen w voor een vector- editor. Misschien heb je vectoren al t dens wiskunde op de middelbare school leren kennen. Heel kort door de bocht z n het formules die een l n of vorm beschr ven. Maar natuurl k ga je in zo’n vector- editor niet zelf met die formules aan de slag.

Je tekent deze alsof je in een willekeuri­ge grafische app bezig bent. Dat het inderdaad om een vectorafbe­elding gaat, zie je pas aan het eind aan de hand van de grootte van het bestand. Omdat het in feite maar een beetje tekst is, z n vectorafbe­eldingen superklein. En nog een voordeel: vectoren laten zich verliesvr vergroten, zodat je logo zelfs op een reusachtig­e reclameluc­htballon kan worden gedrukt.

W gebruiken in deze feature de app Affinity Designer. Deze mag je negentig dagen gratis gebruiken, in ruil voor een e- mailadres op affinity. serif.com. Wil je er langer mee werken, dan koop je Affinity Designer in de Mac App Store. Op moment van schr ven is het programma t del k afgepr sd naar € 27,99. Op de volgende pagina leggen we de interface van Affinity Designer uit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands