iCreate (Netherlands)

De interface van Affinity Designer uitgelegd

We geven je een rondleidin­g door Affinity Designer.

-

Affinity Designer heeft drie werkruimte­s. De belangrijk­ste is de Designer-persona, waarin je vectoren tekent.

1 Persona’s

Affinity Designer is onderverde­eld in drie verschille­nde werkruimte­s, zogeheten persona’s. De eerste persona heet Designer, de tweede Pixel en de derde Export. De knoppen voor het omschakele­n vind je in de linkerbove­nhoek. Het merendeel van de t d werk je in de Designer-persona, daarmee teken je vectoren. In de Pixel-persona heb je realistisc­he penselen, zoals je die kent van Photoshop en Pixelmator. Handig om later een textuur aan je logo toe te voegen, b voorbeeld. In de Export- persona sla je verschille­nde versies van je logo automatisc­h op in diverse formaten.

2 Vectorgere­edschappen

Wanneer je de Designer-persona gebruikt, vind je aan de linkerkant van het venster alle gereedscha­ppen om vectoren te tekenen. Deze verschille­n behoorl k van wat je kent van Photoshop en dergel ke. Grof kun je de gereedscha­ppen onderverde­len in hulpmiddel­en om l nen te tekenen (boven) en hulpmiddel­en om vormen te tekenen (onderin). Met de tweede knoppenbal­k boven stel je het gekozen gereedscha­p in, in de statusbalk onderin kr g je handige tips voor te gebruiken sneltoetse­n voor het gereedscha­p.

3 Aanpassing­sgereedsch­appen

In de knoppenbal­k helemaal bovenin vind je functies die specifiek z n voor vector- editors. Belangr k z n die aan de rechterkan­t. Hiermee roteer en spiegel je de getekende vormen, of pas je er geometrisc­he functies op toe (experts noemen deze boolean-functies). Op die manier kun je twee vormen samenvoege­n, van elkaar aftrekken, de overeenkom­sten van de twee behouden of juist de overeenkom­sten verw deren. Klinkt raar? Dit ken je al als je ooit selecties met Photoshop of Pixelmator hebt gemaakt, deze kun je op dezelfde manier uitbreiden of verkleinen.

4 Lagen en kleuren

Aan de rechterkan­t vind je wat in geen enkele goede grafische app mag ontbreken. Een kleurenkie­zer en de verschille­nde lagen van je afbeelding. Heb je nog nooit met laatstgeno­emde gewerkt? Een laag is te zien als een transparan­t ‘papiertje’ op je afbeelding waarop je tekent. Deze laag kun je vervolgens gemakkel k verplaatse­n of verw deren. Lagen z n waarsch nl k het grootste voordeel van digitaal tekenen ten opzichte van analoog. Maak er zeker gebruik van!

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands