iCreate (Netherlands)

Ontwerp de basis van je logo

We slaan aan het designen en laten je de werkwijze zien aan de hand van een logo voor een fietsenmak­er.

-

Een logo bestaat vaak slechts uit een paar simpele elementen die slim gecombinee­rd worden.

De belangr kste eigenschap van een logo is dat-ie compleet uniek is. Natuurl k kunnen we hier niet voor iedereen een uniek logo designen, daarom laten we je je in deze workshop één voorbeeld zien van een logo dat w bedacht hebben. Hierdoor leer je de werkw ze van Affinity Designer kennen en kun je de geleerde technieken voor je eigen logo gebruiken. Ons logo is voor een fictieve fietsenmak­er met de naam ‘ Stalen Ros’. Voor het logo hebben we bedacht om een vereenvoud­igde variant van een fietsversn­elling te tekenen, die eruitziet als de letter ‘ S’ – en met een knipoog naar een paard (type: ‘zee’). Twee pagina’s verder zie je al het complete logo, zodat je ongeveer weet waar je mee bezig bent.

1 Naar de Designer

Heb je je schets in de Pixel-persona van Affinity gemaakt? Wissel dan nu naar de Designer-persona. Geschetst op papier? Maak dan een scan vanuit Bestanden op je iPhone (via de drie puntjes en ‘ Scan documenten’).

2 Importeer je schets

Staat je schets in iCloud Drive? Kies dan in Affinity voor ‘ File>Place’ en selecteer je schets. Schroef vervolgens rechts de ‘Opacity’ van je schets omlaag zodat deze niet zo overheerst. Vergrendel je schets met de sneltoets Cmd+L.

3 Een raster

Het is handig om op een raster te tekenen. Hiervoor activeer je ‘ View>Show Grid’. Om dat raster aan te passen, kies je ‘ View>Grid and Axis Manager’. Hier verander je de grootte of kies je voor een isometrisc­h (schuin) raster.

4 Ons logo

Voor ons logo tekenen we een vereenvoud­igde fietsversn­elling. Hiervoor hoef je niet ingewikkel­d met het Pen- gereedscha­p te werken, veel dingen realiseer je met bestaande vormen. Klik op het p ltje naast het driehoek- gereedscha­p.

5 Een tandwiel

Kies het tandwiel en tover met ingedrukte Shift- knop een cirkelvorm­ig tandwiel op je canvas. Houd je daarb de spatiebalk ingedrukt, dan kun je de vorm t dens het maken al verplaatse­n.

6 Vormeigens­chappen

Op de geplaatste vorm versch nen rode handvatten. Daarmee pas je eigenschap­pen aan, zoals de grootte van het gat in het midden en de vorm van de tanden. Je kunt ook de opties in de werkbalk gebruiken.

7 Nog een tandwiel

Daarboven designen we nog een tandwiel, maar dit keer met een cirkel waaruit meerdere halve cirkels z n uitgesnede­n. Teken een grote cirkel en daarna een kleine. Beweeg de kleine cirkel exact op de 12 uur- positie van de grote.

8 Meer cirkels

Klik op het dradenkrui­s bovenin en versleep het middelpunt van de kleine cirkel naar het midden van de grote. Dupliceer de kleine cirkel (Cmd+J) en kies rechtsonde­r onder b ‘ R’ voor ‘ 360/ 12’ (voor twaalf tanden). Herhaal dit.

9 Aftrekken

Selecteer zowel de kleine cirkels als de grote (met ingedrukte Shift-toets) en druk op de knop ‘ Subtract’ rechtsbove­n in de menubalk. Tada! Je hebt nu een tandwiel dat past op het vorige tandwiel.

10 Nog meer aftrekken

De twee hoofdeleme­nten van ons logo z n nu af, nu trekken we nog twee rechthoeke­n ervan af om de tandwielen te halveren. Op die manier is het mogel k om de twee losse onderdelen straks te combineren in de volgende workshop.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands