iCreate (Netherlands)

Ontwerp een visitekaar­tje

Nu het logo af is, plaatsen we het op een visitekaar­tje. Ook dat kan rechtstree­ks in Affinity Designer.

-

Visitekaar­tje-formaat

Voor het ontwerpen van visitekaar­tjes of andere print- ontwerpen maak je het best een nieuw bestand in het gewenste formaat aan. Voor visitekaar­tjes heeft Affinity Designer zelfs een sjabloon: ‘ Business Card’. Daarnaast bepaal je de afloop onder ‘ Bleed’ – meestal is dat 3 mm. Je moet ook afstand houden tot de rand naar binnen toe, zodat er later geen belangr ke elementen worden afgesneden. Daarvoor voeg je hulpl nen toe, via het onderdeel ‘ Margins’. Je kunt ‘ Bleed’ en ‘ Margins’ later op elk moment in het menu ‘ View’ tonen of verbergen.

Groepeer het geheel

Kopieer de objecten uit het logo-bestand naar het visitekaar­tje-bestand. Om het ontwerp overzichte­l ker te maken, groepeer je gerelateer­de elementen met Cmd+G of via ‘ Layer>Group’. B verplaatse­n en vergroten of verkleinen vallen deze dan niet meer uit elkaar – dit vermindert de kans op foutjes.

ArtBoards

Als je andere ontwerpvar­ianten voor het visitekaar­tje wilt uitprobere­n of de achterkant van het kaartje maakt, dupliceer je gewoon het hele ArtBoard. Om dit te doen, schakel je over naar het ArtBoard- gereedscha­p (het tweede gereedscha­p van boven aan de linkerkant). Als je document nog geen ArtBoards heeft, klik je eerst op de knop ‘ Insert ArtBoard’ in de werkbalk. Klik vervolgens op de naam van je ArtBoard terw l je de Option-toets ingedrukt houdt en sleep de kopie die ontstaat naar de gewenste positie. Om de ArtBoards een duidel ke naam te geven, dubbelklik je op de naam in het paneel met de Layers rechts.

Meer tekst

Een visitekaar­tje bevat uiteraard ook andere informatie, zoals naam, adres en contactgeg­evens. Voor korte teksten is ook hier het gereedscha­p ‘Artistic text’ (sneltoets T) nuttig. Als je visitekaar­tjes niet alleen voor jezelf ontwerpt, zorg dan voor voldoende ruimte voor namen en e-mailadress­en. Test je lay- out met een verzonnen lange naam.

Een rand voor tekst

Als tekst op een nogal onrustige achtergron­d staat, vergroot je de leesbaarhe­id van de tekst door een omranding (Stroke) toe te voegen. Standaard wordt de omranding echter vóór de letters geplaatst, waardoor de lettervorm wordt aangetast. Om dit te verm den, activeer je in het menu van de omranding onder ‘Order’ de optie ‘ Draw stroke behind’.

B het exporteren worden de specificat­ies en het kleurprofi­el gebruikt die je aan het begin van het werk hebt opgegeven. Het kan gebeuren dat je een bestand moet aanleveren b de drukker met een ander kleurprofi­el dan het profiel dat je oorspronke­l k hebt gebruikt. Om de oorspronke­l ke

CMYK-kleuren te behouden t dens je export, ga je eerst naar ‘ File>Document Setup>Colour’. Selecteer het nieuwe profiel en klik op ‘OK’. Anders zouden de kleuren t dens het exporteren van de PDF automatisc­h naar het andere profiel worden geconverte­erd, en dat kan leiden tot onverwacht­e resultaten en onjuiste kleuren. Om je bestand te exporteren, kies je voor ‘ File>Export’. Klik op het PDF-icoon in het venster en gebruik een van de voorinstel­lingen voor de uitvoer. ‘ PDF/ X-1a’, ‘ PDF/ X-3’ of ‘ PDF/ X- 4’ z n heel gebruikel k voor profession­ele afdrukken. Activeer ook de optie ‘ Include bleed’ zodat de afloop wordt opgenomen in de PDF.

Voordat je een PDF naar de drukker stuurt, controleer je deze eerst. De beste manier om dit te doen is met Adobe Acrobat Reader DC. Helaas kun je niet voor 100 procent vertrouwen op de weergave in Voorverton­ing. Apple’s app is heel handig om van alles weer te geven, maar b PDF- bestanden is deze soms een beetje onnauwkeur­ig.

Door je visitekaar­tje te laten drukken, maak de profession­ele uitstralin­g helemaal af.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands