iCreate (Netherlands)

Controleer de slijtage van de SSD in je Mac

Een SSD gaat niet eindeloos mee! Met onze Genius-tip controleer je hoe het zit met de levensduur van de geheugence­llen.

-

Wist je dat een SSD niet onbeperkt kan worden overschrev­en? Na een bepaald aantal schr fcycli wordt de sch f onstabiel. Je kunt hem dan nog wel gebruiken, maar betrouwbaa­r is h niet meer: er kan dan plotseling dataverlie­s optreden. Gelukkig kennen zowel macOS als de controller in de SSD zelf een aantal trucjes om de levensduur van de geheugence­llen te verlengen, zodat een SSD het normaliter langer volhoudt dan de computer zelf. Dan nog kan het gebeuren dat b voorbeeld een programma door een bug ervoor zorgt dat de SSD sneller sl t dan normaal.

Heb je het vermoeden dat je SSD het einde van z n levensduur hee bereikt of wil je gewoon uit interesse weten hoe het zit met je SSD? In deze Genius-tip leer je hoe je de sl tage van de SSD in je Mac controleer­t. Dit werkt overigens ook met Macs met een Fusion Drive.

Smartmonto­ols

De levensduur van een SSD checken gaat het gemakkel kst via het appje Smartmonto­ols. Dat is echter geen app in de gebruikel ke zin van het woord, maar slechts een opdracht die je in Terminal op je Mac invoert. Vervolgens vertelt Smartmonto­ols je meteen hoeveel gegevens al op je SSD werden geschreven en wat het gebruikspe­rcentage van de geheugence­llen is. Kort door de bocht gee laatstgeno­emde de beste indicatie over de levensduur van de SSD in je Mac.

Installeer Smartmonto­ols via Homebrew

De installati­e van Smartmonto­ols gaat het snelst via de dienst Homebrew (uitgebreid besproken in iCreate 119) voor Terminal van macOS. Ook deze installeer je met één enkele opdracht in Terminal – je hoe dus niets te downloaden van een website: /bin/bash - c “$(curl -fsSL h ps://raw. githubuser content.com/Homebrew/install/HEAD/install. sh)”

Let erop dat je de tekst precies in Terminal overtypt of beter nog: kopieer het commando van www.icreatemag­azine.nl/ssd- sl tage. Nadat het commando in Terminal staat, druk je op Enter. Doorloop de stappen van de installati­e ( je moet onder meer je gebruikers­wachtwoord invoeren, zonder dat je tekens ziet) en herstart daarna je Mac. Om vervolgens Smartmonto­ols te installere­n, voer je de volgende opdracht uit in Terminal:

brew install smartmonto­ols

Nu is Smartmonto­ols klaar om via Terminal gebruikt te worden. Voer de volgende opdracht uit:

sudo smartctl --all /dev/disk0

Hiermee controleer je de interne SSD (of de Fusion Drive) van je Mac. Na het invoeren van je gebruikers­wachtwoord, kr g je een output te zien die l kt op bovenstaan­de a eelding.

Interpreta­tie van de gegevens

Belangr k z n de waardes achter ‘ Percentage Used’, ‘ Data Units Wri en’ en ‘ Power On Hours’. De levensduur bepaal je met ‘ Percentage Used’. Hee dat getal 100% bereikt, dan z n de geheugence­llen o cieel ‘over de datum’. Ze werken dan nog steeds, maar z n minder betrouwbaa­r. Een beetje als met een pakje yoghurt dus. Dan wordt het t d om naar een nieuwe SSD te k ken of in het geval van de meeste Macs direct naar een nieuwe computer. De maximale waarde is overigens 255%, maar we willen niet weten hoe een SSD zich dan gedraagt. (De yoghurt kruipt dan immers ook al langzaam uit onze koelkast.)

Vergel k jouw gegevens vooral met de onze hierboven. Die z n namel k redel k normaal. Overigens: is de waarde ‘ Power On Hours’ laag, terw l de andere twee hoog z n? Dan schr macOS of een app mogel k per ongeluk heel veel gegevens op je sch f, zonder dat je het doorhebt. Dat l kt nu b een aantal Macs met M1- chip te gebeuren, zoals je in ons nieuws hebt kunnen lezen. Probeer dan via de app Activiteit­enweergave op het tabblad ‘ Sch f’ te achterhale­n welk systeempro­ces of welke app de boosdoener is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands