iCreate (Netherlands)

Gezondheid

Steeds meer groeit de Apple Watch uit tot een gezondheid­smonitor. Zo houdt hij de vinger aan de pols.

-

Bescherm je gehoor 6

Sta je dicht op de boxen b een feest, of woon je een concert b met knallende gitaren? Je smartwatch luistert met je mee en waarschuwt als het geluidsniv­eau voor bl vende gehoorscha­de kan zorgen. Standaard verstuurt de Watch een melding als het geluidsniv­eau 3 minuten of langer 90 decibel of meer bedraagt. B de Watch-app van je iPhone kun je instellen dat je die melding b een andere waarde ontvangt, of helemaal niet kr gt. Dit doe je via ‘Geluid>Geluidsdre­mpel’.

Was je handen stuk 7

Handen wassen wordt nog spetterend­er. De Apple Watch motiveert om dat lang genoeg te doen. Vanaf twintig seconden telt h af om er zeker van te z n dat je alle nare dingen wegspoelt. De functie moet je eerst activeren. Open de Watch-app, tik op het tabblad ‘ M n Watch’ en kies voor ‘ Handen wassen’. Zet de schakelaar achter ‘ Timer voor handen wassen’ op groen.

Waarschuwi­ng bij lage of 8 hoge hartslag

Heb je een hartslag van 120 of hoger, terw l je al tien minuten niet in beweging bent? Dan is er misschien iets niet goed en waarschuwt je Watch je. Hetzelfde geldt b een te lage hartslag; standaard kr g je een waarschuwi­ng als je hartslag tien minuten lager is dan 40 slagen per minuut. Je kunt andere waardes instellen, of de functie uitzetten. Dat doe je in de Watch-app, b ‘ M n Watch>Hart’.

Krijg een melding bij een 9 onregelmat­ige hartslag

Je kunt instellen dat de Apple Watch ook waarschuwt b een onregelmat­ige hartslag, wat zou kunnen duiden op atriumfibr­illeren. Dit moet je wel eerst configurer­en. Open de Gezondheid-app en kies ‘ Hart>Meldingen b onregelmat­ig ritme’. Tik op ‘Configuree­r>Ga door’ en doorloop de stappen.

Check je cardiocond­itie 10

Sinds kort wordt je cardiocond­itie gemeten, ook wel VO max genoemd. Dit is een goede indicatie voor je algemene lichamel ke gezondheid. Je stelt het in via de iPhone, in de Gezondheid-app. Tik daar onderaan op ‘Gegevens’ en kies voor ‘Ademhaling>Cardiocond­itie’. Welke VO -waarde goed is, hangt onder meer af van je leeft d, lengte en gewicht.

Hulp na val 12

Wanneer je een harde val maakt en je daarna niet l kt te bewegen, helpt je Apple Watch om contact te leggen met de hulpdienst­en. Hiervoor heb je een Apple Watch Series 4 (uit 2018) of nieuwer nodig. Ben je 55 jaar of ouder, dan is deze optie automatisc­h ingeschake­ld. Ben je jonger, dan moet je hem nog even activeren. Open de Watch-app van je iPhone en tik via het tabblad ‘ M n Watch’ op ‘ SOS-noodmeldin­g’. Zet de schakelaar achter ‘ Valdetecti­e’ op groen.

Bel snel 112 11

Ben je in nood? Houd de z knop van de Apple Watch ingedrukt. De Watch begint met aftellen en er wordt een geluid afgespeeld. Na ongeveer v f seconden indrukken belt de Apple Watch automatisc­h naar 112. Je kunt ook de schuifbalk van SOS-noodmeldin­g naar rechts slepen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands