iCreate (Netherlands)

Luisteren naar een hit

-

De kans isi is groot dat je al van Clubhouse hebt gehoord. Het nieuwe social mediaplatf­orm – waarin het draait om niets meer dan de stem – is een regelrecht­e hit. Ruim een miljoen Nederlande­rs hebben hun oor al te luisteren gelegd b een van de Clubhouse-rooms. Een ongeloofl k aantal – zeker als je bedenkt dat de app zich nog in de uitprobeer­fase bevindt. Hierdoor houden de makers de praat-app nog exclusief. Alleen iPhone- gebruikers kunnen de app installere­n en Clubhouse is invite- only. Dit wil zeggen dat je alleen binnenkomt via een uitnodigin­g van een bestaand lid. Door de enorm gegroeide gebruikers­schare is dat allang geen uitdaging meer.

Wanneer je lid wordt, selecteer je onderwerpe­n die je interesser­en, zoals technologi­e, gezondheid, boeken, televisie of fitness. Op basis van deze interesses reikt het algoritme van Clubhouse suggesties aan voor gespreksru­imtes en personen. Dit algoritme l kt nog niet zo warmgedraa­id, want de voorgestel­de kamers over bruidsjurk­en en ‘ Welcome Australian­s!’ wakkeren m n enthousias­me niet aan. De tab ‘ Upcoming for you’ laat wel wat interessan­te rooms zien. Ik luister naar een gesprek tussen self- made miljonairs, hoor een gesprek aan over online-verdienmod­ellen en babbel mee t dens een nabeschouw­ing van een voetbalwed­str d. Dat meepraten doe je door je digitale hand op te steken, waarna de host je kan toelaten.

Het concept is fantastisc­h. Een soort livepodcas­t, maar dan interactie­f. Vaak z n het gesprekken tussen profession­als of bekende mensen. De kamers die w bezochten, deden echter meer aan als een chatroom in audiovorm. De conversati­es waren veelal onvoorbere­id en oppervlakk­ig; een beetje kroegpraat. Misschien is dat ook wel het doel van het digitale clubhuis, maar dan is het niet de app waar mensen warm voor lopen. Voor een miljoen app- downloads uit Nederland heeft Clubhouse weinig actieve gebruikers. Technisch zit de app geweldig in elkaar, maar de gesprekken mogen wel iets doordachte­r. En dan verandert de app wellicht nog eens in een trend, in plaats van een hype. (Koen van Ekeren)

 ??  ??
 ??  ?? Clubhouse
Gratis
Alpha Exploratio­n Co. Voor iPhone
Clubhouse Gratis Alpha Exploratio­n Co. Voor iPhone

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands