iCreate (Netherlands)

Geheimhoud­ing

Apple’s keynote was deze keer nog leuker dan normaal.

- Sven Lamers Brand Manager iCreate slamers@fnl.nl

Negen jaar terug, in 2012, had Tim Cook het erover dat Apple dubbel gaat inze en op geheimhoud­ing. Jarenlang merkten we daar bar weinig van. Er volgden heel wat presentati­es van Apple waarb w b na van tevoren onze artikelen hadden kunnen schr ven – zo veel lekte er elke keer weer uit. Met als treurig hoogtepunt de lancering van de iPhone X in 2017, waarb een gelekte testversie van iOS 11 zo’n beetje alles over dit nieuwe spectacula­ire toestel verklapte. Dan weten w de artikelen van een toekomstig­e iCreate nog beter geheim te houden ... en die staan openbaar op de laatste pagina van elk nummer.

Eerst leek het b de voorjaarsk­eynote van dit jaar weer hetzelfde verhaal te worden. Er waren heel veel aanw zingen dat er nieuwe iPad Pro’s gepresente­erd zouden worden, en inderdaad, die kwamen ook. Maar dat die voortaan ook met een M1- chip – Apple’s chiprevolu­tie op de Mac – worden uitgerust? Dat bleef geheim. Nu is dat misschien niet het allermoeil kste om geheim te houden – immers gaat om specifieke hardwarede­tails. Maar wat dacht je dan van een compleet nieuwe iMac? Uiteraard moest er op gegeven moment wel een nieuwe iMac gepresente­erd worden, maar we hadden hem zeker niet op onze bingo-kaart voor deze keynote staan. Er was vr wel niets over uitgelekt, en des te groter was de vreugde en verrassing toen we de kleurr ke nieuwe 24-inch iMac op onze schermen voorb zagen komen. Een nieuwe Apple TV, inclusief innovatiev­e nieuwe functies? Ook dat bleef geheim. Over de AirTag (een tracking-apparaat om je waardevoll­e spullen terug te vinden) hadden we wel al heel wat gehoord, maar die was ondertusse­n al zo vaak verwacht dat onze hoop daarop al vervlogen was.

En zo was er dus een boordevoll­e keynote van Apple, met allemaal producten die we niet zagen aankomen. Dat maakte de presentati­e deze keer nóg leuker dan normaal. Dat mag Apple graag zo houden. Onze uitgebreid­e analyse van alles wat er aangekondi­gd werd, lees je vanaf pagina 20.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands