iCreate (Netherlands)

Word een kunstenaar met video

DaVinci Resolve is een video-editor die zelfs een hit is in de beste Hollywoods­tudio’s. Ontdek hoe je er schitteren­de videoprodu­cties mee maakt.

-

Ontdek hoe je schi erende videoprodu­cties met DaVinci Resolve maakt.

Voor het bewerken van video op de Mac heeft Apple twee parels in de App Store staan. De één heet iMovie, de onbetwiste uitblinker in gebruiksge­mak. De ander is Final Cut Pro, een grote speler in de profession­ele videobewer­king. Wat wens je nog meer?

Eigenl k weinig. Maar als je hoort dat er een video- editor bestaat die nóg uitgebreid­er is dan Final Cut Pro en precies even gratis is als iMovie, dan spitsen we natuurl k onze oren.

Veel talenten

De naam van het programma is DaVinci Resolve. Lang was het een toegew d programma voor profession­ele kleurcorre­cties, dat verkocht werd voor 250.000 dollar. Na de overname door Blackmagic Design in 2010 ging het roer om. Het bedr f deed flinke investerin­gen in de software, waardoor het programma net als Final Cut Pro en Adobe Premiere Pro alles in huis heeft om een profession­ele film te monteren. Sterker nog: DaVinci is uitgebreid­er dan de genoemde programma’s. Het heeft niet alleen profession­ele gereedscha­ppen voor het bewerken van videoclips, maar ook voor het editen van audio. En het is niet alleen een held met kleur, maar ook een genie in visuele effecten.

Gratis!?

Niet zo vreemd dus dat de software steeds meer terrein wint in Hollywood. DaVinci is al ingezet b verschille­nde topproduct­ies, waaronder The Avengers en The Hunger Games. Je kunt b na niet geloven dat het gratis is. Nu vraag je je vast af: wat is het addertje onder het gras? Dat addertje is er niet. DaVinci is en bl ft gratis. Wel hopen de makers dat je de app upgradet naar de iets uitgebreid­ere versie: DaVinci Resolve Studio. Dit kost € 329,99, maar de kans is klein dat je het ooit nodig hebt. De basisversi­e is meer dan uitgebreid genoeg – en dat is wat je in deze feature zult ontdekken!

DaVinci downloaden

Om DaVinci Resolve te installere­n, heb je een Mac nodig die overweg kan met macOS Big Sur (versie 10.14.6). Daarmee is de software te downloaden op b na alle Macs die vanaf 2013 z n gemaakt. Er is ook ondersteun­ing voor Macs met de nieuwste M1- processor. Installere­n is simpel: open de App Store en zoek naar ‘ DaVinci Resolve’. Er versch - nen twee resultaten: download de gratis variant.

DaVinci doet z n naam eer aan: het is een programma met veel talenten. Ooit begin DaVinci als kleurcorre­ctiesoftwa­re, maar inmiddels is het de meest veelz dige video- editor die er bestaat. Naast videomonta­ge en kleurcorre­ctie kan DaVinci uit de voeten met visuele effecten, motion graphics en profession­ele audiobewer­king. Om te voorkomen dat je wordt overweldig­d door een enorm scala aan functies, is DaVinci opgesplits­t in werkruimte­n die bekend staan als pagina’s.

Media

De pagina Media is een speciale ruimte om je bestanden in DaVinci Resolve te importeren en organisere­n. De beginner hoeft de pagina niet te openen, want de Media- werkruimte is vooral interessan­t voor de gevorderde video- editor, die met omvangr ke videoproje­cten werkt. Het is de plek waar je clips hernoemt, markeert en ordent in opslagloca­ties. Ook z n Smart Bins in te stellen, waarmee je bestanden automatisc­h sorteert op basis van specifieke metagegeve­ns.

Fusion

De Fusion- pagina is iets unieks. In deze ruimte maak je geavanceer­de 3D- effecten en motion graphics. Werk je met Final Cut Pro of Adobe Premiere Pro, dan heb je daar een afzonderl k programma voor nodig – zoals Adobe After Effects of Apple’s Motion. In DaVinci selecteer je een videoclip, klik je op de Fusion-pagina en het toveren begint.

Deliver

Als alles klaar is, is het t d om je videomonta­ge te exporteren. Via ‘Custom’ geeft de pagina je de volledige controle over het bestandsfo­rmaat, de codering, de resolutie en meer. En met de snelle exporttool upload je je creatie direct naar YouTube, Vimeo of Twitter.

Cut

De t dl n is het belangr kste onderdeel van een video- editor. Het is de plek waar je de clips achter elkaar zet, ze knipt, titels en overgangen toevoegt en meer. DaVinci Resolve heeft twee verschille­nde t dl nen en op de Cut-pagina vind je de vereenvoud­igde versie, die gemaakt is om het bewerkings­proces te versnellen.

Color

Dat DaVinci zo geliefd is in Hollywood, zit ‘m vooral in de Color- pagina. Hier vind je ongeloofl k krachtige gereedscha­ppen om kleuren te corrigeren, ruis te vermindere­n en een scène een andere sfeer mee te geven. De pagina heeft tal van geavanceer­de functies, maar is toegankel k genoeg voor de beginnende video- editor.

Edit

De Edit- pagina is de belangr kste omgeving van DaVinci. Hier ben je vooral als je je video monteert. De werkomgevi­ng heeft een traditione­le inrichting, dus voor beginnende video- editors zal de omgeving vertrouwd z n. Daarnaast z n de gereedscha­ppen krachtig en uitgebreid genoeg voor een groot project, zoals een film of documentai­re.

Fairlight

Als het om video gaat, z n de beelden en het geluid vaak even belangr k. Voor het tweede open je de Fairlight- pagina; te herkennen aan de muzieknoot. Het is profession­ele audiobewer­kingssoftw­are, dus je kunt er meer mee dan het simpelweg aanpassen van het volumenive­au en toevoegen van audio- effecten.

DaVinci Resolve is enorm uitgebreid, maar is gelukkig heel logisch opgebouwd.

Media Pool 1

Alle bestanden die je voor je videoproje­ct nodig hebt, breng je naar de Media Pool. Dit kan door de bestanden er simpelweg naar te slepen, of je drukt op Cmd+i. Belangr k om te weten: DaVinci bewaart geïmportee­rde bestanden niet in eigen mappen, maar de videoclips bl ven gekoppeld aan de oorspronke­l ke locatie. Bewaar de bestanden dus goed op je Mac, want anders betekent dit dat de media niet meer kan worden geladen.

Effects Library 2

De overgangen, titels, generatore­n en (audio-)effecten nestelen zich in de Effects Library. Om er een voorverton­ing van te zien, selecteer je een van de effecten en beweeg je er met de muis overheen. De meeste effecten z n gratis, maar voor sommige is de betaalde versie van 299 dollar vereist. Let ook vooral op de tab OpenFX; hier vind je enorm veel gave effecten.

Tijdlijn 3

Net als b andere programma’s voor videobewer­king, kan de t dl n van DaVinci bestaan uit verschille­nde video- en audiospore­n. Bovenaan (naast V1, V2) vind je de videoclips, onderaan staan de audiotrack­s. Eventueel kun je het uiterl k van de t dl n aanpassen via de Timeline View Options. Dit paneel ontvouwt zich als je linksboven de t dl n op het icoon met de drie vierkantje­s klikt.

Werkbalk 4

Boven de t dl n bevindt zich de werkbalk, met daarin allerlei belangr ke bewerkings­functies voor je videomonta­ge. Je vindt er b voorbeeld knoppen voor het verplaatse­n, inkorten of splitten van een clip. Maar let ook op de drie knoppen met het vergrootgl­as: je gebruikt ze voor het in- of uitzoomen op de t dl n. Je kunt ook de schuifrege­laar rechts gebruiken.

Inspector 5

Als je iets aan een videoclip wilt w zigen, dan is de kans groot dat je in de Inspector vindt wat je zoekt. In dit paneel zet je allerlei eigenschap­pen van een videoclip naar je hand. Het is onder meer de plek waar je de compositie aanpast, inzoomt, of de afspeelsne­lheid van de clip verandert. Ook als je iets uit de Effects Browser hebt toegevoegd, is dit waar je instelling­en w zigt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands