iCreate (Netherlands)

Numbers (iOS)

Voeg onderweg gegevens toe via formuliere­n

-

Dikke vingers en een klein scherm maken het gebruik van een Numbers-spreadshee­ts op een iPhone relatief onhandig. Als je ooit hebt geprobeerd om onderweg gegevens in cellen in te voeren (b voorbeeld om een administra­tie van je benzinekos­ten b te houden), dan ken je het probleem. Het is gewoon frustreren­d om te doen. Maar het kan tegenwoord­ig wel degel k, dankz de nieuwe functie ‘ Formuliere­n’ in de iOS-app van Numbers. Deze is speciaal bedoeld om het invoeren van nieuwe gegevens onderweg eenvoudige­r te maken. Als je gegevens in een spreadshee­t moet invoeren, dan maak je daar nu een formulier voor. Hiermee kr g je grote en duidel k gelabelde vakjes waarmee je gemakkel k een r aan je spreadshee­t toevoegt. In deze workshop maken we een formulier aan om uitgaven in een nieuwe spreadshee­t vast te leggen. Ook complexere formuliere­n z n mogel k, net als het toevoegen van gegevens aan bestaande spreadshee­ts. We leggen uit hoe het werkt.

1 Nieuw spreadshee­t

Om te begr pen hoe formuliere­n werken, open je het best een compleet nieuwe spreadshee­t in Numbers op je iPhone. Het werkt ook voor bestaande spreadshee­ts, maar het is gemakkel - ker om met een nieuwe te beginnen.

2 Formulier

Daar staat dus je lege spreadshee­t, met piepkleine vakjes. Da’s niet zo handig. Een formulier maakt het gemakkel ker: tik op het plusje links naast ‘ Werkblad 1’ en kies voor ‘ Nieuw formulier’.

3 Leeg of tabel?

We hebben net een nieuwe spreadshee­t gemaakt, kies daarom ook voor ‘ Leeg formulier’. B een bestaande spreadshee­t kies je onderaan juist de tabel waarin je gegevens wilt toevoegen.

4 Kop

Standaard worden drie velden toegevoegd aan je formulier, deze staan uiteindel k voor kolommen in je spreadshee­t. We hebben er in totaal v f nodig, dus tik je twee keer op ‘ Voeg veld toe’.

5 Namen

W maken een simpele spreadshee­t om onze uitgaven b te houden, dus tik op elk van de bestaande velden en hernoem deze naar ‘ Product’, ‘ Koper’, ‘Ontvanger’, ‘ Datum’ en ‘ Bedrag’.

6 Notatie

De notatie van elk veld staat standaard op ‘Automatisc­h’. Beter is het echter om dit vooraf te bepalen, en dat doe je via het ‘ i’tje aan de rechterkan­t. Kies hier de passende notaties voor elk veld.

7 Extra notatieaan­passing

Naast elk notatie-type staat weer een i’tje waarmee je de notatie nog nauwkeurig­er aanpast. B ‘ Valuta’ stel je hier b voorbeeld het aantal decimalen, de weergave en boekhoudst l in.

8 Volgorde

Als je terug bent in de veld- weergave, controleer je nog even of de volgorde logisch is. Je past de volgorde aan door op drie strepen rechts vast te houden en de items naar de juiste positie te slepen.

9 Uitprobere­n

Tik op ‘OK’ om de bewerk-weergave te sluiten en je nieuwe formulier uit te proberen. Voer een aantal waardes in en tik op ‘OK’ als je klaar bent. Tik op ‘ Werkblad 1’ om de toegevoegd­e gegevens te bek ken.

 ??  ?? 1 Het werkblad
Tik op dit tabblad om het werkblad te laten zien waar je de nieuwe gegevens aan toevoegt. Dit kan gewoon een compleet leeg werkblad z n, of een tabel in een bestaand werkblad.
2 Pas het formulier aan
Als je een nieuw formulier maakt, versch nt die bovenaan als een nieuw tabblad. Selecteer zo’n tabblad en je kunt gegevens invullen, met de p ltjes onderin kies je de r  in je tabel. Tik op het tandwiel (waar nu ‘OK’ staat) om naar de Bewerk-weergave te gaan.
3 Velden
Standaard staan er drie velden, maar je voegt gemakkel k nieuwe toe. Werk je met een bestaand werkblad? Dan heeft Numbers alvast velden aangemaakt per kolom in je tabel. De volgorde pas je aan door items via de drie strepen rechts te verslepen.
4 Notatie
Tik op het ‘ i’tje naast een veld om de notatie ervan aan te passen, b  voorbeeld tekst, valuta of datum. Via de notatie zorg je ervoor dat je direct het geschikte toetsenbor­d te zien kr gt voor de in te vullen gegevens.
1 Het werkblad Tik op dit tabblad om het werkblad te laten zien waar je de nieuwe gegevens aan toevoegt. Dit kan gewoon een compleet leeg werkblad z n, of een tabel in een bestaand werkblad. 2 Pas het formulier aan Als je een nieuw formulier maakt, versch nt die bovenaan als een nieuw tabblad. Selecteer zo’n tabblad en je kunt gegevens invullen, met de p ltjes onderin kies je de r in je tabel. Tik op het tandwiel (waar nu ‘OK’ staat) om naar de Bewerk-weergave te gaan. 3 Velden Standaard staan er drie velden, maar je voegt gemakkel k nieuwe toe. Werk je met een bestaand werkblad? Dan heeft Numbers alvast velden aangemaakt per kolom in je tabel. De volgorde pas je aan door items via de drie strepen rechts te verslepen. 4 Notatie Tik op het ‘ i’tje naast een veld om de notatie ervan aan te passen, b voorbeeld tekst, valuta of datum. Via de notatie zorg je ervoor dat je direct het geschikte toetsenbor­d te zien kr gt voor de in te vullen gegevens.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands