iCreate (Netherlands)

Sonos Roam

De ultieme Sonos voor onderweg?

-

Sonos wordt regelmatig met Apple vergeleken, en dat is niet geheel onterecht. Beide merken leveren kwaliteits­producten, hebben scherp oog voor design, en hanteren ‘een premium pr sstelling’ (marketingt­aal voor ‘ best duur’). K k je iets verder, dan zie je nog een duidel ke overeenkom­st: het productaan­bod is klein en overzichte­l k. Elke speaker b Sonos heeft een duidel ke functie in het gehele assortimen­t. Wil je een speaker voor ergens in huis? Kies tussen de One of de duurdere maar betere Five. Speaker voor b de tv? Kies tussen de Beam (waar je de tv op kunt zetten), of de duurdere maar betere Arc (die je ook kunt ophangen). Wil je een draadloze speaker? Dan had je tot voor kort geen keuze: de

Move was de enige optie. Nu niet meer. Het kleine en goedkopere broertje heeft de naam Roam gekregen. Schikt die zich ook zo goed in z n rol?

Verrassend klein

Het Sonos-systeem heeft voor elke kamer een speaker, en deze gemakkel k aan elkaar te koppelen of juist los te gebruiken. Er waren twee prominente kritiekpun­ten: de speakers konden niet zonder stopcontac­t en wifi- bereik. Beide problemen tackelde Sonos in 2019 met de Move. Een speaker die naadloos opgaat in het thuissyste­em, maar die je dankz z n handige handvat en met ingebouwde accu gemakkel k verplaatst. Naar een andere kamer, of naar de tuin b voorbeeld.

Kom je buiten bereik van wifi, dan schakel je over naar bluetooth. Qua geluidskwa­liteit en pr s (399 euro) zit de Move tussen de One en de Five in, met de draagbaarh­eid als bonus. Het is dan ook geen verrassing dat de Play:3, die die rol vroeger vervulde, uit het assortimen­t is verdwenen. Maar deze pr s is nog best hoog voor mensen die vooral op zoek z n naar een speaker die draadloos is. De Roam is met 179 euro voor die doelgroep veel aantrekkel ker. Het is zelfs de goedkoopst­e speaker die Sonos biedt.

Het uitpakken van de Sonos Roam levert precies de tegenoverg­estelde reactie als b de Move. De Move is groter en zwaarder dan je zou verwachten, de Roam kleiner en lichter. 16 cm hoog, 6 b 6 cm breed en diep, 430 gram licht. Zeven Roams wegen evenveel als één Move. Je kunt de Roam rechtop zetten of dwars; het geluid past zich vanzelf aan op de omgeving. Aan de bovenkant zitten de vier vertrouwde knoppen

– in tegenstell­ing tot de touchbedie­ning van de andere Sonos-speakers, moet je deze wel echt indrukken. Hierdoor kan de Roam wat beter tegen een stootje. De rubberacht­ige boven- en onderkant dragen hier ook een steentje aan b . Daarnaast is de Sonos Roam ook waterdicht: een duiktocht tot één meter diep vindt die niet erg.

De pro’s en cons

Het gebrek aan omvang en volume heeft natuurl k ook een keerz de: de geluidskwa­liteit is daar ook naar. De Roam klinkt zeker niet slecht, maar het ‘geweldige’ geluid waar Sonos mee adverteert, hangt vooral af van je referentie­kader. Voor een kleine, draagbare bluetooth-speaker klinkt h inderdaad prima. Maar vergel k je hem met de Move, of met de One, dan is het verschil enorm. Minder klankkast, dus minder body. Zeker als je het volume wat opschroeft, wordt het geluid dun en mis je de volle body die de andere speakers wel hebben. Maar hé, daar is de Roam ook niet voor bedoeld.

Ten opzichte van de Move heeft de Roam nog een nadeel: de manier van opladen. De Move heeft een superhandi­ge standaard die niet alleen dient om de speaker in huis op te parkeren, maar die hem ook oplaadt. Deze slimme oplossing zorgt ervoor dat je eigenl k nooit met een lege accu te maken hebt. Opruimen staat synoniem voor opladen. De Roam heeft ook wel een standaard, maar die moet je er voor 50 euro extra b kopen. Anders laad je hem op via de meegelever­de usbc- kabel. Via een draadloze Qi- oplader kan het ook, maar doorgaans leveren deze zo weinig stroom dat opladen een eeuwigheid duurt. Een volle accu levert tien uur luisterple­zier, slechts een uur minder dan de Move.

To move or to roam?

We begonnen deze review met de stelling dat Sonos zo’n duidel k assortimen­t heeft. De Roam onderstree­pt deze stelling. Sterker nog, zelfs de naamgeving klopt tegenwoord­ig in het plaatje. ‘ To move’ betekent bewegen, ‘ to roam’ ronddwalen. Met andere woorden: de Roam is bedoeld voor grotere reisbewegi­ngen. De Move neem je mee in en rondom huis, maar is veel te zwaar om in een rugzak of reistas te stoppen. De Roam is precies daarvoor bedoeld: h is zo klein en licht dat je hem meeneemt naar het park, het strand of op vakantie. Is dat precies wat je zoekt, is de geluidskwa­liteit van ondergesch­ikt belang, en wil je voor relatief weinig geld toch een Sonos, dan is de Roam precies wat je nodig hebt. Wil je beter geluid, wel draagbaarh­eid maar rondom huis, en hoef je niet op de kleintjes te letten, kies dan de Move. Is een stopcontac­tverplicht­ing geen bezwaar, is budget wel een issue, maar wil je wel

Zeven Roams wegen evenveel als één Move.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands