iCreate (Netherlands)

Luminar AI

Fotobewerk­ing met kunstmatig­e intelligen­tie

-

Luminar AI wordt gemaakt door Skylum. Een paar jaar terug testten w al een eerdere app van deze ontwikkela­ar, te weten Aurora HDR. Toen al waren we onder de indruk van wat voor HDR- effecten we ermee konden toveren – zonder al te veel moeite. Luminar AI is de nieuwste app van Skylum en richt zich in tegenstell­ing tot Aurora HDR meer op algemene beeldbewer­king in plaats van alleen HDR.

Op het eerste gezicht l kt het programma meer gemeen te hebben met de Foto’s-app dan met Photoshop. Er is een ‘Catalogus’ waarin je je foto’s importeert, ‘ Sjablonen’ voor supersnell­e bewerkinge­n (presets), de weergave ‘ Bewerken’ waar je met veel schuifbalk­en aan de slag kunt en een ‘ Exporteren’-tabblad. Het verschil zit hem echter in wat je met die presets en bewerkinge­n kunt, want de resultaten zouden met Photoshop niet beter z n.

Ongelofel k goede sjablonen

Als voorbeeld gebruiken we een foto van onze laatste vakantie in Italië. We importeren hem in de app (hoewel je ook direct via Foto’s kunt werken met de Luminar AI- extensie) en beginnen met de ‘ Sjablonen’. Luminar AI herkent automatisc­h wat er op de foto te zien is, want meteen kr gen we passende suggesties voor te gebruiken sjablonen. Er z n wat wolken en er is veel water te zien. De gesuggeree­rde sjablonen heten ‘ Bewolkt’ en ‘ Waterpart en’. De KI is dus bl kbaar echt niet dom.

Via ‘ Waterpart en’ kr gen we al snel een supermooie foto voor elkaar, en ook ‘ Bewolkt’ stelt niet teleur. Maar juist op het moment dat we denken dat Foto’s dit ook nog wel kan, kiezen we een sjabloon die van onze dramatisch­e bewolking een rustige nachthemel maakt. Verbaasd maken we de bewerking ongedaan en herhalen hem weer. Luminar AI heeft dus automatisc­h de complete hemel vervangen en de sfeer veranderd. Wauw.

Nog betere bewerkinge­n

We switchen naar het tabblad ‘ Bewerken’. Als je met de presets al zo ver komt, wat is er dan mogel k met handmatige bewerkinge­n? Zoals gezegd is het gebruiksge­mak te vergel ken met de mogel kheden van Foto’s. Je activeert een gekozen effect en past het aan via schuifbalk­en. De gereedscha­ppen met een klein AI- logo ernaast, maken het verschil. In tegenstell­ing tot b Foto’s maken deze het mogel k om echt nieuwe elementen aan een foto toe te voegen, in plaats van alleen de bestaande kleuren aan te passen. Een beetje zoals in Photoshop dus, maar dan gemakkel k. We activeren de optie ‘ Lucht AI’ en vervangen de hemel door een van de vele kant- en-klare afbeelding­en. Desgewenst gebruiken we hiervoor onze eigen opnames. Je hebt er helemaal geen Photoshop-kennis voor nodig, en toch behaal je resultaten die zich daarmee kunnen meten. En naast ‘ Lucht AI’ z n er ook gereedscha­ppen met kunstmatig­e intelligen­tie voor portretten, personen, compositie en algemene verbeterin­g. Allemaal werken ze net zo geweldig.

Minpuntjes

Over de kwaliteit van de bewerkinge­n hoeven we het niet te hebben. Die is top. Slechts met enkele moeil ke foto’s had Luminar AI problemen met het herkennen van het onderwerp of de lucht. En zelfs dan was het met de hulpmiddel­en van de gereedscha­ppen nog mogel k om er iets van te maken – al was het in dat geval niet meer een kwestie van slechts één klik. Zwaarder weegt volgens ons de snelheid van de app. Je hebt best een krachtige Mac nodig om Luminar AI helemaal soepel te laten draaien. Onze ietwat gedateerde 12-inch MacBook had tussendoor wat bedenkt d nodig, op de MacBook Air M1 draaide het daarentege­n wel erg vlot. Gezien de ingewikkel­de bewerkinge­n is dit echter geen grote verrassing en kritiek op hoog niveau.

Tot slot is er nog de pr s, want met 99 euro hoort Luminar AI zeker niet tot de goedkoopst­e programma’s. Maar we z n bl dat er geen abonnement­smodel is. En het gemak en de t dwinst die je met de app behaalt, maken dat bedrag zeker goed.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands