iCreate (Netherlands)

Liggen jouw Facebook-gegevens op straat?

-

Het is weer eens zover: er circuleren allerlei persoonlij­ke gegevens van Facebookge­bruikers op het internet. Ze zijn afkomstig uit een datalek uit 2019 en doken dit voorjaar plotseling opnieuw op via een hackersfor­um – en daar kan misbruik van worden gemaakt. Zijn jouw Facebook- gegevens gelekt? Dat kun je checken!

Door het datalek liggen de gegevens van maar liefst 533 miljoen Facebook-accounts op straat. De kans dat ook jouw gegevens daarbij zitten is aanzienlij­k, want het lek betreft ook ruim 5,4 miljoen Nederlands­e en 3 miljoen Belgische Facebook-profielen. Bij de gelekte gegevens zitten sowieso naam, telefoonnu­mmer, profielfot­o en geslacht. In sommige gevallen is ook je woonplaats, e- mailadres, baan, relatiesta­tus en geboorteda­tum gelekt. Geluk bij een ongeluk: wachtwoord­en zitten daar niet bij.

Zit jij erbij?

Zijn ook jouw Facebook- gegevens gelekt? Dat kun je op verschille­nde manieren controlere­n. Diverse ethische hackers (met goede intenties, dus) hebben websites gelanceerd die de data doorzoeken. Een voorbeeld met daarin de gelekte Nederlands­e database, is de Facebook Leak Checker ( https:// jstsch.com/facebook). Hier vul je je naam in, en als er inderdaad gegevens van je gevonden zijn, zie je hoeveel matches er zijn. Bij iedere match zie je de laatste nummers van het bijbehoren­de telefoonnu­mmer zodat je zeker weet of het over jou gaat. Je kunt ook een check doen via benikerbij.nl of benikerbij.be.

Wat als jouw gegevens gelekt zijn?

Dan moet je goed opletten. Grote kans dat jouw 06-nummer bekend is bij kwaadwille­nden. Wees dus kritisch als je gebeld wordt of een sms ontvangt van onbekende telefoonnu­mmers: het kan zijn dat het om telefoonfr­aude gaat. Ook kunnen oplichters die veel gegevens van je hebben, zich als jou proberen voor te doen. Leg bijvoorbee­ld je ouders uit dat ze daarom nooit zomaar geld naar je moeten overmaken naar aanleiding van bijvoorbee­ld een berichtje op WhatsApp.

Een reëel gevaar is ook sim-swapping: daarbij belt een hacker met de provider van het slachtoffe­r en probeert hij het 06-nummer over te zetten naar een eigen simkaart. Telecompro­viders stellen vervolgens een aantal beveiligin­gsvragen om te controlere­n of de beller inderdaad de klant is. Vragen die vaak gemakkelij­k te beantwoord­en zijn met de gegevens uit het Facebook- lek. Let dus wel op als je ongevraagd een mailtje van je provider krijgt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands