iCreate (Netherlands)

Dit jaar verschijnt Apple’s VR-headset

-

Apple werkt in het geheim aan een VRheadset en daarover is steeds meer bekend. We horen onder meer dat de headset een ultrakorte brandpunts­afstand heeft. Bovendien is hij bijzonder licht. De informatie wordt gedeeld door de betrouwbar­e Apple-analist Ming- Chi Kuo. Volgens Kuo gebruikt Apple voor de VR-headset hybride Fresnel- lenzen. Deze lenzen zijn zeer dun en hebben een korte brandpunta­fstand die voor een grote beeldhoek zorgt. Fresnel- lenzen zijn al te vinden bij verschille­nde high- end headsets, zoals de Oculus Rift. Toch zal er een belangrijk verschil zijn met bestaande headsets. Deze wegen doorgaans meer dan 300 gram en zijn vrij lijvig. Kuo verwacht dat de door Apple ontworpen headset onder de 150 gram weegt, wat een groot voordeel is ten opzichte van concurrere­nde VR-apparaten.

Behoorlijk high- end

De headset van Apple dompelt je onder in een volledig gesimuleer­de wereld, bedoeld voor gamen en communicer­en. Eerder kwamen nog meer details naar buiten, waaruit blijkt dat het apparaat enorm high- end wordt. De headset zou bijvoorbee­ld over vijftien cameralenz­en beschikken. Die worden gebruikt voor het volgen van handbewegi­ngen en de weergave van de echte wereld. Ook verbluffen­d zijn de 8K-schermen die in het apparaat worden gebouwd en de processor die nog krachtiger is dan de Apple M1- chip. Het accessoire is naar verluidt voorzien van eye-tracking technologi­e. Dit zorgt dat alleen de delen waar de gebruiker naar kijkt, in volledige scherpte worden getoond. Zo kunnen de andere beelden in een lagere kwaliteit worden weergegeve­n, wat de processor minder belast.

Event met publiek

Het is de bedoeling dat de headset dit jaar tijdens een ‘ live’ event wordt gepresente­erd. Het laatste ‘ouderwetse’ event met publiek van Apple vond plaats in 2019. Daarna werden de Apple- events vanwege de pandemie allemaal online plaats – zoals in april. Hierbij doet Apple de onthulling­en via een gelikte videoprodu­ctie, die vooraf is opgenomen. Volgens ingewijden wil Apple zo’n belangrijk­e aankondigi­ng als die van de VR-headset niet verstoppen in een online event. Er móét publiek bij aanwezig zijn. Waarschijn­lijk omdat Apple wil dat journalist­en de headset direct kunnen uitprobere­n en reviewen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands