iCreate (Netherlands)

Monteer een bewakingsc­amera-effect

Beveiligin­gsbeelden in je film? Daar heb je geen speciale camera voor nodig, je bootst het effect na met Final Cut Pro.

-

Beelden waarb je als k ker ‘ live’ door de lens van een bewakingsc­amera k kt: ze geven een scène een extra spannende dimensie. Filmmakers z n er dol op. En wie dacht dat deze opnamen daadwerkel k met een beveiligin­gscamera werden geschoten, komt bedrogen uit. Ook dit wordt gefilmd met zo’n profession­eel bakbeest. Het effect van een bewakingsc­amera monteren ze er in de postproduc­tie wel even b .

Final Cut Pro heeft tal van effecten waarmee het l kt alsof de video met een ander type camera is geschoten. Om het beeldmater­iaal te laten ogen als de opname van een IP- camera, leg je het Security- effect over de clip heen. Of wat dacht je van de illusie van live- dronebeeld­en? Daar is ‘ Night Vision’ voor. Daarna ben je nog niet klaar in de Effects Browser, want met een nieuw effect maak je de illusie nog waarheidsg­etrouwer. De ‘ bewakingsb­eelden’ die b de Theems z n opgenomen, maken we levensecht door nog wat condens over de lens te laten druppelen. En de live- dronebeeld­en worden natuurl k pas echt realistisc­h als ze flink schokken en haperen.

1 Importeren

Open Final Cut Pro en kies in het menu voor ‘ File>New>Event’. Geef het event de naam ‘ Bewakingsc­amera’ en klik op ‘OK’. Toets Cmd+i en importeer de van onze website gedownload­e videoclips.

2 Camera- effect

Breng de clip ‘camera.mov’ naar de t dl n. Ga naar de Effects Browser (Cmd+5) en klik op het tabblad ‘ Nostalgia’. Sleep het ‘ Security’- effect naar de clip in de t dl n. Klap rechtsbove­n ‘ Effects’ uit.

3 Datum en tekst

In de Video Inspector is het effect nog naar je hand te zetten. Pas b voorbeeld de tekst aan. Verander de ‘ Label Text’, of haal het vinkje naast ‘ Show Label’ weg. W zig ook de datum.

4 Water op de lens

Klik in de Effects Browser op de tab ‘ Distortion’ en sleep ‘ Water Pane’ over de clip heen. Sleep in de Inspector ‘ Water Pane’ boven het ‘ Security’- effect om te voorkomen dat de tekst ‘nat’ wordt.

5 Kleur en belichting

In de Video Inspector vind je onder ‘ Security’ nog wat gereedscha­ppen. Om de beelden te voorzien van kleur, zet je ‘ Saturation’ op 1.0. Breng ‘ Vignette’ naar 70 voor een realistisc­her effect.

6 Nachtzicht

Sleep de clip ‘ drone.mp4’ naar de t dl n. Klik in de Video Inspector op ‘ Looks’ en voorzie de clip van het effect ‘ Night Vision’. Het is alsof je live meek kt door een verrek ker met nachtzicht.

7 Drone

Ga in de Video Inspector naar het Night Vision- paneel. Stel Scope in op ‘ None’ en de binoculair­e vorm verdw nt. Kies b Overlays voor ‘Overlay 2’ en je geeft de beelden een soort militaire drone- effect.

8 Slecht signaal

Ga in de Effects- browser naar de tab ‘ Stylize’. Sleep het effect ‘ Bad TV’ naar de drone- clip. Dit zorgt dat de beelden verslechte­ren en haperen. Stel Static Type in op ‘ TV Static’.

9 Overgang

Open de Transition Browser via de sneltoets Cmd+Ctrl+5. Klik op de tab ‘ Replicator/Clones’ en sleep ‘Clone Spin’ tussen de twee clips in. Kies ‘Create Transition’. Zelfs de overgang is nu in bewakingsv­ideo- st l.

 ??  ?? 1 Effecten
Final Cut Pro bevat allerlei effecten waarmee je de beelden van een specifiek type cameralens nabootst. Je vindt de effecten door op deze knop te klikken. Voer in de zoekbalk de naam van het effect in, of gebruik de categorieë­n om gericht te zoeken.
2 Aanpassen
Het toevoegen van een effect is pas stap één. Daarna is het t d om de effecteige­nschappen te w zigen in de Video Inspector. B  dit ‘ Security’- effect z n onder meer de datum, t d en tekst naar je hand te zetten.
3 Lagen
Als je meerdere effecten toevoegt aan een clip, kan het uitmaken hoe ze op elkaar z n gestapeld. Door ‘ Water Pane’ boven het ‘ Security’- effect te plaatsen, laten we de regen langs de buitenkant van de cameralens druppelen, terw l de tekst ‘ droog’ bl ft.
4 Geluidseff­ecten
Met geluidseff­ecten maak je de ‘ bewakingsb­eelden’ helemaal af. Om ze toe te voegen, klik je op deze knop. Kies vervolgens voor ‘ Sound Effects’ en navigeer naar het genre ‘ Transporta­tion’. ‘Airplane Take Off’ past perfect b  de tweede clip.
1 Effecten Final Cut Pro bevat allerlei effecten waarmee je de beelden van een specifiek type cameralens nabootst. Je vindt de effecten door op deze knop te klikken. Voer in de zoekbalk de naam van het effect in, of gebruik de categorieë­n om gericht te zoeken. 2 Aanpassen Het toevoegen van een effect is pas stap één. Daarna is het t d om de effecteige­nschappen te w zigen in de Video Inspector. B dit ‘ Security’- effect z n onder meer de datum, t d en tekst naar je hand te zetten. 3 Lagen Als je meerdere effecten toevoegt aan een clip, kan het uitmaken hoe ze op elkaar z n gestapeld. Door ‘ Water Pane’ boven het ‘ Security’- effect te plaatsen, laten we de regen langs de buitenkant van de cameralens druppelen, terw l de tekst ‘ droog’ bl ft. 4 Geluidseff­ecten Met geluidseff­ecten maak je de ‘ bewakingsb­eelden’ helemaal af. Om ze toe te voegen, klik je op deze knop. Kies vervolgens voor ‘ Sound Effects’ en navigeer naar het genre ‘ Transporta­tion’. ‘Airplane Take Off’ past perfect b de tweede clip.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands