iCreate (Netherlands)

Maak je Live Photos nog magischer

Gebruik je bewegende foto’s op het toegangssc­herm van je iPhone of als wijzerplaa­t op je Apple Watch.

-

De bewegende Live Photos maken je fotobiblio­theek een stuk vrol ker! En het kan zelfs nog leuker, want speciaal voor dit soort foto’s heeft Apple drie speciale effecten ontwikkeld waarmee je grappige gifjes maakt of speelt met de belichting. Ze heten Herhaal, Stuiter en Lange Belichting en je vindt ze als je een Live Photo opent en over de foto naar boven veegt. Op de Mac vind je ze rechtsonde­r je foto in het bewerkings­scherm. Maar wat bereik je nu precies met welk effect?

Stuiter

Het Stuiter- effect is het meest komische van de drie. Je foto wordt eerst vooruit en dan meteen weer achteruit afgespeeld. Eigenlijk als een soort ‘ Boomerang’. Het is dan ook niet voor niets dat Instagram een gel knamige app heeft waarmee je ook zulke videootjes kunt creëren. B het herhaal- effect zou je je nog kunnen vergissen en denken dat je naar een minutenlan­ge opname van een rivier kijkt, maar b Stuiter is het wel duidelijk dat het een effect is. Iemand springt in het water, en dan achteruit weer eruit – en hij is weer droog. Iemand glijdt van een glijbaan af, en dan achteruit weer naar boven, de glijbaan op. Een kaarsje wordt uitgeblaze­n en vat weer vlam.

Lange belichting

Het is typisch iets voor spiegelref­lexcamera’s: foto’s met lange belichting – maar de software op je iPhone kan het ook. Op foto’s met lange belichting worden de bewegende delen wazig of als strepen weergegeve­n, waardoor je beweging en dynamiek in de stilstaand­e afbeelding krijgt. Watervalle­n veranderen hiermee in een sprookjesa­chtige nevel, koplampen van auto’s trekken neon lichtspore­n door het donkere landschap en vuurwerk oogt spectacula­irder dan ooit.

Het effect Lange belichting is een vreemde eend in de bijt. Je iPhone ‘stapelt’ namelijk alle verschille­nde beelden van je bewegende Live Photo op elkaar, waardoor er juist een stilstaand­e foto ontstaat die de indruk van beweging geeft. De stilstaand­e delen van de foto blij ven scherp in beeld; de bewegende delen veranderen in een waas. Ook het geluid komt hierb te vervallen. Houd er b dit effect rekening mee dat de tijd beperkt is: bij een DSLR kun je de sluiter heel lang open laten staan en veel beweging registrere­n, terwijl een Live Photo slechts drie seconden beslaat. De beweging moet binnen die tijd dus voltooid zijn.

1 Geen effecten

Ga naar de app Foto’s en open een Live Photo. Via ‘Albums>Live Photos’ vind je ze allemaal. Deactiveer eventuele effecten als ‘ Stuiter’ door de foto naar boven te vegen en op ‘ Live’ te tikken.

2 Gebruik als achtergron­d

Tik op de Deel-knop en veeg naar het menu onderin. Ga op zoek naar ‘Gebruik als achtergron­d’ en tik erop. Dit menu-item staat er alleen maar als er geen effecten zijn toegepast op je Live Photo.

3 Gebruik als achtergron­d

Je kunt de foto nu nog iets verschuive­n of erop inzoomen. Om het effect alvast te zien, duw je wat langer op het scherm. Als je tevreden bent, tik je op ‘ Stel in’. Kies of je de foto op je toegangs- of op je beginscher­m wilt.

4 In beweging

Het bewegende effect werkt alléén op het toegangssc­herm. Duw wat harder of langer op het scherm en de foto komt tot leven. Op de beginscher­men waar je apps staan is het een stilstaand­e foto.

1 W zerplaat Foto’s

Zoek in Foto’s op je iPhone naar een leuke Live Photo waarop geen effecten zij.n toegepast. Tik op de Deel-knop en zoek in het menu naar ‘ Maak w zerplaat aan’. Kies voor de bovenste optie – W zerplaat Foto’s.

2 Aanpassen

In het volgende scherm kun je nog het een en ander veranderen aan je wijzerplaa­t. Verander bij voorbeeld de tijdpositi­e, kies je complicati­es en pas kleurfilte­rs toe. Tik dan bovenin op ‘ Voeg toe’. Hij staat meteen op je Watch.

3 Move it!

Als je je wijzerplaa­t activeert, komt de foto tot leven. Het werkt helaas niet met het always- on scherm van de Series 5 en 6. Dat moet je deactivere­n via ‘ Mijn Watch>Beeldscher­m en helderheid>Alt d ingeschake­ld’.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands