iCreate (Netherlands)

Bewerk je ProRAWfoto’s

We pakken Foto’s op onze Mac erbij en toveren uit onze ProRAW-kiekje het perfecte meesterwer­k.

-

1 Schiet een RAW-foto

Open de Camera-app van de iPhone. Zorg dat de modus op ‘ Foto’ staat – met de Portretmod­us werkt het niet. Activeer RAW (zie vorige pagina) en begin je fotosessie. RAW werkt met alle drie de cameralenz­en.

2 Label

Foto’s die in RAW z n geschoten, herken je in de Foto’s-app aan het RAW- label linksboven. Je kunt op ‘ Bewerk’ tikken en het plaatje meteen editen, maar op de Mac z n er meer bewerkings­opties.

3 Naar Mac

AirDrop de foto naar je Mac. Gebruik je iCloud- Foto’s, dan versch nt de foto vanzelf in de app. Heb je geen iPhone 12 Pro? Oefen dan met onze RAW-foto, die je downloadt via www. icreatemag­azine.nl/uitgaven.

4 Bewerken

Open de foto in de Foto’s-app. Importeer de foto eventueel via ‘Archief>Importeer’. Via de knop met ‘ i’ zie je precies welke camera-instelling­en er gebruikt werden. Klik rechtsbove­n op ‘ Bewerk’.

5 Belichting

B RAW-foto’s haal je eenvoudig de overbelich­ting uit een foto, of maak je ze juist minder donker. Klap hiervoor de opties onder ‘ Licht’ uit. Verhoog ‘Gloed’ voor een gedetaille­erdere en levendiger­e foto.

6 Schaduwen

Via ‘ Donkere delen’ pas je selectief de schaduwen aan. We verhogen de schaduwen naar 0,30 om meer details te zien. De ‘ Lichte delen’ mogen wel wat aanweziger. Ook deze waarde schuiven we naar 0,30.

7 Kleuren

Een RAW-foto oogt in eerste instantie vaak flets. Verhoog het ‘Contrast’ en klap de opties van Kleur uit. Sleep de regelaar van ‘ Levendighe­id’ naar rechts om er meer kleur in te brengen.

8 Selectieve kleur

Selecteer het pipetje onder ‘ Selectieve kleur’ en klik in de foto op een specifieke kleur die je wilt veranderen. Verschuif de regelaar van ‘ Tint’ en alleen de gekozen kleur verandert. Het is b na magie.

9 Verminder ruis

Zoom in tot 100%. Het oplichten van schaduwen kan gepaard gaan met korrelige artefacten. Klap in dat geval de opties van Ruisonderd­rukking uit en verhoog de ‘ Luminantie­ruis’ en ‘ Kleurruis’.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands