iCreate (Netherlands)

Geluidseff­ecten

*Whoosh!* Met een sound effect geef je een videoclip wat extra’s. Zo voeg je ze toe.

-

1 Sound Library

Klik in de Edit-pagina op het tabblad Sound Library. Daar zie je een link om een bibliothee­k van geluidseff­ecten te downloaden. Zorg dat je genoeg opslagruim­te hebt, want de geluiden nemen veel ruimte in beslag: 1,61 GB.

2 Zoeken

De Sound Library heeft een eigenaardi­gheid: je ziet de complete bibliothee­k van geluiden pas als je in het zoekveld ‘***’ (zonder aanhalings­tekens) invoert. Daarna scrol je door een l st van 515 geluidseff­ecten. De geluiden vind je ook in je gebruikers­map, b ‘ Films>Fairlight Sound Library’.

3 Horror

Spuwend bloed, een lichaam dat tegen de vlakte gaat en een roofvogel die het vlees van de botten pikt: de Sound Library heeft alle sounds voor een weerzinwek­kende horrorfilm. Minder zingwekken­de geluiden z n er ook. Vind ze door naar de (Engelse) trefwoorde­n te zoeken die voorkomen in de bestandsna­am of metagegeve­ns.

4 Eigen geluidseff­ecten

Heb je zelf al een verzamelin­g van geluidseff­ecten? Om ze toe te voegen in DaVinci, klik je op de knop met drie kleine puntjes en kies je voor ‘Add Library’. Navigeer naar de juiste map en klik op ‘Open’.

5 Toevoegen

Om een geluidseff­ect in de voorverton­ing af te spelen, selecteer je het en druk je op Spatie. Boven versch nt een grafiek met geluidsgol­ven. Hier kun je knippen in het fragment door in- en uitpunten (sneltoetse­n I en O) in te stellen. Voeg het effect toe aan je videoproje­ct door de geluidsgol­ven naar de t dl n te slepen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands