iCreate (Netherlands)

Meester met kleur

Manipuleer de kleuren en geef je video een andere sfeer – of een profession­ele, filmische uitstralin­g.

-

1 Kleurwiele­n

Wil je de kleuren corrigeren, b voorbeeld omdat de beelden overbelich­t z n? Of de kleuren aanpassen om een andere sfeer over te brengen? De gemakkel kste (en vaak ook beste) manier om deze aanpassing­en te doen, is via het paneel met kleurwiele­n. Je haalt ze tevoorsch n via deze knop.

2 Sfeer

Gebruik de kleurwiele­n om de tinten aan te passen. Dit doe je b voorbeeld om de sfeer te beïnvloede­n; romantisch­e scènes kunnen wel wat extra roodtinten gebruiken. Heeft de video een blauwe kleurzweem? Trek de middelste cirkel naar de tegenoverg­estelde richting van blauw om de kleuren in balans te kr gen.

3 Belichting en contrast

Onder de kleurwiele­n bevindt zich een gr sgekleurde schuifrege­laar. Deze gebruik je om de belichting aan te passen. Sleep de regelaar onder ‘ Lift’ b voorbeeld naar links om de schaduwen donkerder te maken, of de regelaar van ‘Gain’ naar rechts om de highlights te verhogen.

4 Knooppunte­n

In het paneel Nodes vind je knooppunte­n. Dit is een manier om de bewerkinge­n die je doet te organisere­n. Zo maak je een apart knooppunt voor de belichting, verzadigin­g en tint. Vind je een van de aanpassing­en toch niet zo geslaagd, dan kun je gemakkel k terug. Ook bepaal je met knooppunte­n de volgorde van de lagen. Een nieuw knooppunt maak je aan door Alt+S in te toetsen.

5 Curves

Het gereedscha­p Curves is een goede manier om het contrast van een video aan te passen. Dit kan ook door de kleurwiele­n te gebruiken, maar daar concentree­r je je op specifieke gebieden (b voorbeeld de highlights, schaduwen en middentone­n). Met Curves beïnvloed je de hele video. Pas het contrast aan door op de diagonale l n te klikken en de punten te verslepen.

6 Keyframes

Rechtsonde­r zie je de Keyframes- editor. Het is een geavanceer­d gereedscha­p waarmee je de aanpassing­en van de kleuren en belichting animeert. Zo zorg je b voorbeeld dat een gele gloed langzaam opdoemt. Elk knooppunt heeft een eigen laag. Klik links van de naam op het ruiticoon om een Keyframe toe te voegen.

7 Scopes

Profession­ele video- editors werken graag met scopes (een soort grafieken) om te bepalen of de kleuren in balans z n, of dat de kleuren b voorbeeld niet te veel verzadigd z n. DaVinci heeft er v f: Parade, Waveform, Vectorscop­e, Histogram en CIE Chromatici­ty. Je haalt ze tevoorsch n door in het menu op ‘ Workspace>Video Scopes>On’ te klikken, of via deze knop.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands