iCreate (Netherlands)

Bullet journal op iPhone en iPad

Iedere maand gaat de redactie op zoek naar de beste pareltjes uit de App Store. De leukste apps vind je hier terug of bekijk ze allemaal op icreatemag­azine.nl

-

Sinds ik de iPad als m n ‘ hoofdcompu­ter’ gebruik, is ook de manier veranderd waarop ik veel van m n werkzaamhe­den uitvoer. Dat ligt in eerste instantie aan de bediening. Ook al ondersteun­t de iPad tegenwoord­ig muis, trackpad en toetsenbor­d, ik probeer hem met name te gebruiken met m n vingers en de Apple Pencil. Het grootste verschil zit hem in het maken van notities. Waar ik voorheen allerlei notities gewoon typte, doe ik dat nu door ze echt op te schr ven – ouderwets alsof de iPad een soort kladblok is. Veel mensen doen dit natuurl k al járen, maar het grote voordeel als je zo’n laatkomer bent als ik, is dat er al een heleboel apps bestaan die precies voor handgeschr­even notities z n gemaakt. De twee bekendste namen z n ongetw feld GoodNotes en Notability, laatstgeno­emde vind je ook in het l stje van de favoriete apps van onze lezers op de volgende pagina. Maar b beide apps voelde ik me b na overrompel­d door alle opties, bovendien vond ik dat de tekengeree­dschappen niet natuurl k genoeg aanvoelden. Na een beetje zoeken kwam ik uit b Ink, een veel simpeler alternatie­f, dat bovendien ook nog gratis is.

Het beginscher­m van Ink bestaat gewoon uit kladblokke­n waarvan je de eerste pagina kunt zien. Tik onderin op het plusje, en je maakt een nieuw kladblok aan. Desgewenst geef je elke kladblok ook een naam, door er lang op te tikken. Nadat je een kladblok hebt geopend, vind je onderaan je gereedscha­ppen. Die doen op het eerste gezicht denken aan de standaardg­ereedschap­pen van Apple voor het annoteren met de Pencil (PencilKit), maar l ken uiteindel k toch speciaal voor Ink te z n ontworpen. Het menu ziet er namel k anders uit, bovendien werken ze ook net zo goed op de iPhone. Qua gebruik heeft de ontwikkela­ar van Ink ook goed naar Apple’s PencilKit gekeken. De gereedscha­ppen voelen natuurl ker aan dan b Notability en GoodNotes, en bootsen de techniek van PencilKit nauwkeurig na. Om te tekenen heb je een pen, potlood en markeersti­ft, selecteren doe je met de lasso, verw deren (alleen hele penseelstr­eken) met de gum. Voor rechte l nen gebruik je de liniaal, ten slotte kun je nog tekst en plaatjes toevoegen. Ander papier kies je in de instelling­en, zo teken je b voorbeeld ook op lichtgroen ruitjespap­ier. Met gemakkel ke veeggebare­n maak dan nog je stappen ongedaan of herhaal je ze weer.

Hoe simpel Ink tot nu toe ook l kt, er is één echt geavanceer­de functie die bovendien uitstekend werkt. Vanaf het hoofdscher­m kun je zoeken naar tekst. Dat werkt – met een fatsoenl k handschrif­t – met zo’n beetje alle talen. Bovendien wordt de analyse alleen maar op je apparaat gedaan, er komt geen vreemde clouddiens­t aan te pas. (Sven Lamers)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands