iCreate (Netherlands)

Schiet maanzinnig­e kiekjes

-

Nachtfotog­rafie bl ft een aparte tak van sport. Er is weinig zo lastig voor een camera als een gebrek aan licht. Foto’s worden te donker, of erg korrelig en bewogen. Om dit tegen te gaan wordt er vaak een trukendoos opengetrok­ken. Zo past Apple met z n Nachtmodus als het ware een langere sluitert d toe, waardoor er toch genoeg licht binnenkomt om een mooi plaatje af te leveren. En dat werkt in principe uitstekend, al schiet de Nachtmodus wat ons betreft vaak wat door. Foto’s van een mooie sterrenhem­el zien er b voorbeeld uit alsof ze midden op de dag genomen z n. Gelukkig z n er een aantal alternatie­ve camera-apps om te proberen, waar NightCap Camera er een van is.

De naam verraadt het al, NightCap Camera is specifiek voor nachtfotog­rafie. Overdag foto’s maken gaat overigens ook prima met deze app, al gebruiken w dan voor de snelheid – en voor Live Photos – liever de standaard Camera-app. Begint het te schemeren, dan komt NightCap tot leven. Deze app past in principe hetzelfde trucje toe als de Nachtmodus, maar houdt daarb de ISO- waarde (lichtgevoe­ligheid) goed in de gaten. Het resultaat: donkere foto’s bl ven ook daadwerkel k donker.

NightCap Camera heeft de nodige instelling­en om de helderheid, hoeveelhei­d ruis en de ISO-waarde naar wens in te stellen. Geen zin om daar helemaal in te duiken? Dat hoeft ook niet, want de app is slim genoeg om zelf tot het mooiste resultaat te komen. Foto’s in de schemering maak je simpelweg door op de sluiterkno­p te tikken, desgewenst met de iPhone op een statief voor het scherpste resultaat.

Goed nieuws ook voor fanatieke sterrenk - kers. NightCap Camera heeft zes verschille­nde voorinstel­lingen, waaronder een ‘ Stars mode’ voor de mooiste sterrenhem­el, ‘ ISS mode’ om het internatio­naal ruimtestat­ion als een lichtstree­p in de lucht vast te leggen en ‘ Star trails mode’ om middels een lange sluitert d sterrenspo­ren te creëren.

De foto’s die je schiet met NightCap Camera kunnen (natuurl k) niet op tegen een spiegelref­lex- of systeemcam­era met een goede lichtgevoe­lige lens, maar z n voor een iPhone verbluffen­d. NightCap Camera zet de Nachtmodus te k k. Mooie foto’s van de maan, echter? Dat bl ft lastig en resulteert vaak in een overbelich­te bol op een donkere achtergron­d. Voor een app die zich vooral richt op sterrenhem­els, gebruiken w NightCap uiteindel k met name voor het maken van foto’s zodra de schemering inzet. Foto’s z n scherper dan met de standaard Camera-app, en je ziet ook daadwerkel k dat het later op de dag is. Voor een prachtige sterrenhem­el met een ietwat overbelich­te maan is de app ook prima bruikbaar – en een stuk goedkoper dan profession­ele camera-apparatuur. ( Terry Stooker)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands