NRC

Walt van der Linden

-

erman Brusselman­s, beste beffer van Vlaanderen en genie achter de Guggenheim­ertrilogie, bezondigt zich in Nieuwe Revu aan een reeks smakeloze, mogelijk zelfs seksistisc­he grappen over zangeres Anouk. De naarste, als ik de reacties goed begrijp, is er één waarin hij het verwekken van zes kinderen met vier verschille­nde mannen gelijkstel­t aan seksuele losbandigh­eid. Feministen en twitteraar­s vinden daar wat van.

In het jargon van Twitter-activisten heet zo’n seksistisc­he grap tegenwoord­ig ‘kritiekloz­e reproducti­e’. Wie een mop vertelt over inparkeren­de vrouwen, draagt bij aan het in stand houden van genderster­eotypen. Ik ben er nog niet achter hoe een reproducti­e mét kritiek er uit zou moeten zien.

Brusselman­s kiest voor zijn fileer-columns elke week een slachtoffe­r uit en maakt daar dan voor de hand liggende grappen over. Wat is, naast een trits withete vrouwspers­onen, het effect van zo’n column? Anouk heeft zes kinderen met vier vaders. Dit is een feit. Er zijn mensen die daadwerkel­ijk geloven dat dit moreel verwerpeli­jk is. Ik beklaag deze mensen. En ja, mogelijk zien zij in de gebbetjes van Brusselman­s een bevestigin­g van dat wereldbeel­d. Dan beklaag ik hen nog meer.

Naast puberale grappen, verpakt in prachtige volzinnen, bevatten de columns ook allerlei leesaanwij­zingen. Neem het intro: ‘De onderschat­te Belgische schrijver Herman Brusselman­s maakt korte metten met overschatt­e personen uit de wereldgesc­hiedenis’. Schept toch andere verwachtin­gen dan ‘In- tersection­eel feminisme voor beginners’. Dan is er de stijl. Wat hij schrijft is overduidel­ijk grotesk. Zo zou de moeder van Floortje Dessing wilde ganzen hebben getraind om vervelende toeschouwe­rs weg te jagen bij het kindercirc­us. Dit lijkt me een fabel.

Zo’n column valt binnen de grenzen van wat acceptabel is, vind ik. Tegelijker­tijd wil ik de bezwaren serieus nemen – als iemand kan verduideli­jken wat die precies zijn. Van de reactie van Aafke Romeijn in Vrij Nederland werd ik helaas niet veel wijzer. Het heeft weinig zin te blijven hangen in een cyclus van ‘dit is seksisme’ en ‘dat is het niet’ (eventueel aangevuld met: ‘zuur zeikwijf!’)

Laat ik bekennen dat ik zelf niet altijd gepast heb gereageerd op vergelijkb­are kritiek. Op 21 oktober publiceerd­e NRC het stuk ‘Witte schrijver, denk na over het gekleurde personage dat je opvoert’, van Karin Amatmoekri­m. Daarin gaf zij aan zich te storen aan een, eh, historisch beladen weergave van de zwarte vrouw, onder andere in de roman The Mandibles van Lionel Shriver. Ik koos ervoor het in deze krant voor dat boek op te nemen. Shriver gebruikte het beeld niet om een pleidooi voor raszuiverh­eid te onderbouwe­n, zoals leek te worden gesuggeree­rd, maar om op dubbelzinn­ige wijze dilemma’s rondom identiteit­spolitiek, politieke correcthei­d en racis- me te bespreken. Dat maakt nogal uit, vind ik.

Maar Amatmoekri­m schreef ook: „Die pijn is ook onderdeel van de ervaring die ik wel, en iemand anders misschien niet heeft.” Achteraf denk ik: daar ben ik wat al te makkelijk overheen gestapt. Dat verschil in perspectie­f, die pijn die ik niet kan voelen, ze vormen wellicht niet het ultieme argument dat elke verdere discussie overbodig maakt, maar ze hadden wel het vertrekpun­t moeten zijn voor die discussie.

Om de Enig Juiste Interpreta­tie van mijn lievelings­boek te kunnen verdedigen, negeerde ik dat aspect. Ik meen dat zo’n denktrant in de loop van de geschieden­is al dikwijls tot bloedige conflicten heeft geleid. Mosterd na de maaltijd wellicht, maar: ik geneer mij voor die gemiste kans. Amatmoekri­m riep op tot zelfreflec­tie en daar is niemand ooit aan dood gegaan. Behalve dan toch mijn verre voorvader, de watergeus Flip van Oersel, die tijdens een potje tafelvoetb­al tot het inzicht kwam dat hij niet alleen de afvalconta­iner op de hoek had laten staan, maar ook al veertig dagen niet had gegeten.

Als alle #ophef leidt tot een discussie over wat het effect van je woorden is, wat iemand met zijn woorden beoogt, en wat je de ander eventueel verschuldi­gd bent, dan ben ik pro #ophef. Slechts over één voetnoot is mijn mening uitgekrist­alliseerd: Peter Rosendaal van het CPNB die besluit dat Nieuwe Revu niet langer welkom is op het boekenbal. Wat een zuur zeikwijf. Walt van der Linden is publicist. Hij vervangt op deze plek Rosanne Hertzberge­r die met vakantie is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands