NRC

Schaduweco­nomie

-

Airbnb, Uber, Snappcar. De nieuwe online ‘deeleconom­ie’ groeit spectacula­ir. Maar de Belastingd­ienst doet niet mee.

Belasting over 70 procent

Volgens Van Tol is er maar één deelplatfo­rm waarover wél iets duidelijk is en dat is Airbnb. Eenieder die (een ruimte in) zijn koopwoning verhuurt is namelijk verplicht om over 70 procent van die inkomsten belasting te betalen. Dat tikt aan, want daar geldt gewoon het inkomstenb­elastingta­rief dat afhankelij­k van het inkomen minimaal 36,55 en maximaal 52 procent bedraagt.

Die straffe belastingv­oet roept een hele andere vraag op. Wordt die belasting niet massaal ontdoken? Airbnb-verhuur wordt een stuk minder aantrekkel­ijk als de regels van de Belastingd­ienst gevolgd worden. Cijfers van Airbnb over Amsterdam tonen dat 14.200 Amsterdamm­ers in 2015 hun woning via de website verhuurden en er dat jaar gemiddeld 3.800 euro mee verdienden. Iemand met een modaal inkomen had van die 3.800 euro 40,8 procent (ruim 1.500 euro) aan de fiscus moeten afdragen.

Volgens onderzoeke­rs van het Rathenau Instituut is het antwoord op die vraag evident. „Wetende dat platformen geen gegevens verstrekke­n aan de Belastingd­ienst vanwege de privacy van aanbieders, zal lang niet iedereen zich bekommeren om zijn fiscale plicht.” Maar of dat echt zo is? En hoe groot deze nieuwe schaduweco­nomie dan is? NRC klopte aan bij de Belastingd­ienst voor meer duidelijkh­eid en stelde een trits vragen over de deeleconom­ie, onder meer of de Airbnb-boost in Amsterdam terug te zien is in de belastinga­angiftes van Amsterdamm­ers, welk beeld er bij de fiscus bestaat over de belastingm­oraal van deelnemers aan de ‘deeleconom­ie’ en of men bij de Belastingd­ienst al vooruitgan­g heeft geboekt sinds het interne onderzoek verscheen over de worsteling­en met de internetec­onomie. Het antwoord: het zijn allemaal vragen waar de Belastingd­ienst „om strategisc­he redenen” niet op in wil gaan, omdat ze gerelateer­d zijn aan „toezicht en het nalevingsg­ehalte”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands