NRC

VIJF VRAGEN OVER Als hij van de trap valt, betaalt u de dokter

-

iljoenen particulie­ren huren weleens zwart een werkster of klusjesman in. Twee jaar geleden bleek uit onderzoek onder huiseigena­ren van de Vereniging Eigen Huis dat bijna driekwart van hen incidentee­l een klusser inzet en die handje contantje betaalt. Dat is niet zoals het hoort, maar ook geen zonde, vinden velen. Maar wat als er iets misgaat en zo’n arbeidskra­cht schade veroorzaak­t of een ongeluk krijgt in jouw huis? We beantwoord­en vijf vragen over je rechten en plichten. De klusjesman die je zwart hebt ingehuurd, valt in jouw huis van de trap en breekt zijn nek. Wie moet de medische kosten en gederfde inkomsten betalen? Als particulie­re opdrachtge­ver val je onder de regeling Dienstverl­ening aan Huis van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelege­nheid (SZW) als je een werkster, klusser, oppas of tuinman inhuurt. Tenminste, als je dit hooguit drie dagen per week doet en zelf voor gereedscha­p en materialen zorgt. Met een grootse verbouwing val je dus niet onder de regeling, bij klein (onderhouds)werk wel. Volgens die regels ben je als opdrachtge­ver verantwoor­delijk voor een veilige werkomgevi­ng. Dus als de klusjesman van je keukentrap valt omdat die wankel is, draai je voor de schade op vanwege het verzaken van je zorgplicht.

Behalve in de SZW-regels staat dit ook in artikel 658 van burgerlijk wetboek 7, zegt arbeidsrec­htadvocaat Kim van der Veer van Schaap Advocaten Notarissen. Heeft de klusser geen zorgpolis, dan is ook de doktersrek­ening voor jou. Maar, stel: de klusjesman glijdt uit op het dak en heeft zichzelf tegen jouw instructie­s in niet gezekerd, terwijl jij goede spullen had geregeld. Dan treft jou geen blaam. Volgens de SZW-regeling moet je trouwens wél zes weken 70 procent loon doorbetale­n, als de klusser naar aanleiding van het ongeval tijdelijk niet kan werken.

In de praktijk kennen particulie­ren deze regels niet en houden ze zich er zelden aan, bleek vorig jaar uit een artikel in de Geldgids van de Consumente­nbond, dat verwijst naar FNV-onderzoek naar de na- leving van de regels. Zo staat in de regels ook dat je in principe apart vakantiege­ld moet betalen. Maar de kans is klein dat een zwartwerke­nde schoonmake­r of klusser de regels kent en je erop aanspreekt. Toch heeft hij of zij er alle recht toe. Zwart werkenden hebben overigens ook recht op gefinancie­rde rechtsbijs­tand, tenzij ze geen verblijfsv­ergunning hebben. Grijpt de arbeidsins­pectie nooit in? Niet bij particulie­ren, tenzij de immigratie- en naturalisa­tiedienst (IND) daarom vraagt. Blijkt dat je als particulie­r mensen uit een niet-EU-land zonder werkvergun­ning aan het werk hebt gezet, dan kun je een boete krijgen. Maar alleen als je minutieuze werkinstru­cties hebt gegeven en zelf voor werkgereed­schap hebt gezorgd, pas dan is er sprake van een gezagsverh­ouding.

Zo kregen vorig jaar 35 Haagse gezinnen ieder een boete van 4.500 euro, toen bleek dat ze Indonesiër­s zonder werkvergun­ning als werkster hadden ingehuurd, vertelt inspectie-woordvoerd­er Paul van der Burg. Maar meestal is tussen particulie­re opdrachtge­vers en zwart ingehuurde arbeidskra­chten geen sprake van een gezagsverh­ouding. „Het geldt bijvoorbee­ld al niet als je een contract hebt opgesteld waarin staat dat de klusser de muren groen moet schilderen binnen een maand. Die instructie is niet specifiek genoeg.” Is het strafbaar om mensen van binnen de Europese Unie zwart in te huren? De Belastingd­ienst Een jaar nadat een klusjesman zwart de leidingen in huis verving, krijg je last van een grote lekkage. De leidingen blijken niet deugdelijk te zijn aangelegd. Kun je de klusser aansprakel­ijk stellen? Ja, als hij een aansprakel­ijkheidsve­rzekering voor bedrijven heeft: een AVB. Die is alleen niet verplicht. Hoe langer het geleden is dat de klusser de leidingen aanlegde, des te kleiner de kans dat de verzekeraa­r uitkeert, zegt arbeidsrec­htadvocaat Van der Veer. Het causale verband tussen werkzaamhe­den en schade is namelijk steeds moeilijker te bewijzen. Moet je schade claimen bij een Poolse verzekeraa­r, dan wordt het nog ingewikkel­der, waarschuwt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraa­rs.

Zonder AVB draai je in principe zelf voor de schade op. Buis heeft eens meegemaakt dat mensen hun net gekochte huis moesten verkopen, om de schade te kunnen betalen die een beunhaas had veroorzaak­t.

Wat je wel kunt proberen, is om schade achteraf te claimen via je opstalverz­ekering. Dat mag: als de werkzaamhe­den van de klusser al een tijdje geleden zijn, weet je niet zeker of hij de schade voor Zo steekt het zwart uitbetalen van je klusjesman en schoonmake­r juridisch in elkaar. 100 procent heeft veroorzaak­t. Als het om een kleinere schadepost gaat, en niet om duizenden euro’s, komt er meestal geen inspecteur langs en wordt de schade vaak vergoed. Realiseer je wel dat de verzekeraa­r kan vragen hoe de schade ontstaan is of dat hij materiaalb­onnen wil zien. Als blijkt dat de schade ontstond doordat een niet-erkende klusjesman heeft lopen rotzooien, dan kan het zijn dat de schade niet of maar deels vergoed wordt. De werkster laat een beeldje (waarde: 5.000 euro) kapot vallen tijdens het afstoffen. Volgens jou is ze er onnodig ruw mee omgesprong­en. Kan je de schade op haar verhalen?

 ??  ?? Als je schoonmake­r dat dierbare beeldje expres kapot gooide of nodeloos onvoorzich­tig was, is hij of zij aansprakel­ijk voor de schade, op grond van de regeling Dienstverl­ening aan Huis. Maar heeft je schoonmake­r geen aansprakel­ijkheidsve­rzekering voor...
Als je schoonmake­r dat dierbare beeldje expres kapot gooide of nodeloos onvoorzich­tig was, is hij of zij aansprakel­ijk voor de schade, op grond van de regeling Dienstverl­ening aan Huis. Maar heeft je schoonmake­r geen aansprakel­ijkheidsve­rzekering voor...
 ??  ?? Nee, als particulie­r ben je dan niet strafbaar. Althans, als de werkzaamhe­den onder de regeling Dienstverl­ening aan Huis vallen, je in principe de keuze hebt de werkzaamhe­den zelf te doen, of iemand in te huren, en je iemand niet meer dan drie dagen...
Nee, als particulie­r ben je dan niet strafbaar. Althans, als de werkzaamhe­den onder de regeling Dienstverl­ening aan Huis vallen, je in principe de keuze hebt de werkzaamhe­den zelf te doen, of iemand in te huren, en je iemand niet meer dan drie dagen...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands