NRC

Rutte zoekt uitweg voor Rutte II

Crisissfee­r in demissiona­ir kabinet; door tijd te winnen proberen VVD en PvdA val af te wenden.

- Door onze redacteure­n Thijs Niemantsve­rdriet en Marike Stellinga

Vindt Mark Rutte opnieuw een oplossing? In zijn zeven jaar als premier verwierf hij de status van een man die in lastige situaties een uitweg vindt. Die eigenschap heeft hij meer dan ooit nodig om met coalitiepa­rtner PvdA een akkoord te bereiken over de begroting voor volgend jaar, zonder de formatie van een nieuw kabinet te frustreren.

Woensdagoc­htend overlegden de VVD en de PvdA opnieuw. Doel is om in de begroting van 2018 tegemoet te komen aan de eis van PvdA-leider Asscher om de lerarensal­arissen te verhogen. Beide partijen zoeken naar manieren om tijd te winnen.

De wettelijke deadline is donderdag. Dan moet de begroting voor advies bij de Raad van State liggen. Demissiona­ir vicepremie­r Asscher wil per se een salarisver­hoging voor leerkracht­en in het basisonder­wijs in de Miljoenenn­ota hebben. Anders dreigt hij de PvdA-bewindslie­den uit het demissiona­ire kabinet-Rutte II terug te trekken.

Dat is een onaantrekk­elijk vooruitzic­ht voor Rutte, die zijn tweede kabinet dan op de valreep ziet sneuvelen. Tegelijker­tijd moet hij vrienden blijven met zijn beoogde coalitiepa­rtners: het CDA, D66 en de ChristenUn­ie. Hij kan deze partijen niet opzadelen met een besteding waar ze ongelukkig mee zijn.

Maar de drie partijen willen hun fiat niet geven aan een voorstel waarover VVD en PvdA vorige week spraken: 270 miljoen euro extra voor de onderwijze­rs, plus een iets lager bedrag voor militairen. De onderhande­lingen over andere thema’s in het regeerakko­ord zijn nog niet zo ver gevorderd dat ze ja of nee kunnen zeggen over de onderwijze­rs.

Oplossing van Rutte

Alle betrokken partijen wijzen nu naar Rutte. Híj zit immers aan beide onderhande­lingstafel­s. Volgens betrokkene­n zijn er grofweg twee oplossinge­n om een breuk te voorkomen. Eén: Asscher gaat akkoord met een toezegging dat er extra geld komt voor de leraren, maar nog niet in de begroting. Dit is niet heel waarschijn­lijk. Asscher, die zich als PvdAfracti­evoorzitte­r wil profileren als oppositiel­eider, wil het nú geregeld hebben. Een oplossing is dat de VVD Asscher zekerheid geeft zonder het nu in de begroting te zetten; een ‘inlegvelle­tje’.

Optie twee: de formatieta­fel stemt alsnog in met een voorstel van VVD en PvdA. De val van een demissiona­ir kabinet over een plan waarvoor brede steun bestaat, is slecht voor het aanzien van de politiek. Bovendien zou de PvdA daarmee gunstig gestemd kunnen worden. Handig, met een beoogde coalitie die steunt op een meerderhei­d van slechts één zetel. CDA, D66 en CU voelen daar weinig voor. Asscher heeft de problemen gecreëerd, zeggen ze – zij niet.

Veel tijd voor het vinden van een ‘geitenpaad­je’, een term die hij eerder gebruikte in moeilijke situaties, heeft Rutte niet. Als het hem niet lukt, hapert de oplossings­machine, die Rutte II vijf jaar was, alsnog.

 ??  ?? VVD-leider en premier Mark Rutte dinsdagmid­dag na een ingelast overleg op het ministerie van Financiën.
VVD-leider en premier Mark Rutte dinsdagmid­dag na een ingelast overleg op het ministerie van Financiën.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands