NRC

Onverstoor­bare Merkel haalt uit naar ‘racisme’ bij AfD

Ruim drie weken voor de verkiezing­en onderstree­pte de CDU-leider niet te zullen samenwerke­n met de AfD en Die Linke.

- Door onze correspond­ent Juurd Eijsvoogel Is een campagne alleen goed als men elkaar over en weer uitscheldt? BERLIJN.

Ongewoon scherp haalde Angela Merkel dinsdag uit naar een van de twee aanvoerder­s van de anti-immigratie­partij AfD. „Racistisch, dit moet absoluut veroordeel­d worden”, zei ze over een recente uitspraak van AfDvoorman Alexander Gauland. „Dit kán niet.”

Gauland had over de Duitse minister van Integratie Aydan Özoguz (SPD) gezegd dat hij blij zou zijn als ze afgevoerd wordt naar Anatolië. Hij bediende zich daarbij van het woord ‘entsorgen’, een term die vooral gebruikt wordt als het gaat om het afvoeren van afval. Özoguz is van Turkse afkomst, maar geboren in Hamburg.

Zonder de naam van Gauland te noemen, verwees Merkel naar de duistere traditie waarin de voormalige CDU’er zich plaatste: „Dit laat zien van welke geest de auteurs van zulke beschimpin­gen het kind zijn.” Vorig jaar was Gauland ook al in opspraak gekomen, toen hij over de Duitse topvoetbal­ler Jérôme Boateng, die een Ghanese vader heeft, zei dat Duitsers „een Boateng niet als buurman” willen hebben.

Verkiezing­en over drie weken

Merkel deed haar uitspraak op haar jaarlijkse persconfer­entie in de zomer in Berlijn. Ruim drie weken voor de Bondsdagve­rkiezingen onderstree­pte ze dat zij en haar partij (CDU) na de verkiezing­en in geen geval zullen samenwerke­n met de AfD – en trouwens ook niet met Die Linke, helemaal aan de andere kant van het politieke spectrum. „Ik wou dat de sociaal-democraten net zo duidelijk waren”, voegde ze daaraan toe. De SPD sluit samenwerki­ng met de AfD ook uit, maar met Die Linke niet. SPD-leider Martin Schulz had de uitspraak van Gauland eerder dan Merkel al scherp veroordeel­d. De AfD zal volgens peilingen voor het eerst in de Bondsdag komen, en wordt mogelijk zelfs de op twee na grootste partij.

In dezelfde zaal waar Merkel twee jaar eerder, midden in de vluchtelin­gencrisis, haar omstreden woorden ‘Wir schaffen das’ uitsprak, verdedigde ze nu onverstoor­baar haar beleid. Ook haar omstreden aanpak in 2015 en 2016 van de komst van in totaal meer dan een miljoen vluchtelin­gen en asielzoeke­rs. Dat beleid was „belangrijk en terecht” geweest, zei ze, wichtig und richtig.

Volgens alle peilingen liggen CDU en haar Beierse zusterpart­ij CSU ruim voor op de SPD (zo’n 37 tegen 24 pro-

Dieselscha­ndaal

Meteen aan het begin maakte Merkel duidelijk welke twee thema’s volgens haar centraal staan: behalve vluchtelin­gen en migratie is dat het dieselscha­ndaal en de gevolgen daarvan voor Duitse automobili­sten en de Duitse auto-industrie. Voor het eerste thema sloot ze aan bij de uitkomst van de vluchtelin­gentop maandag in Parijs. Ze zei dat Duitsland bereid is meer vluchtelin­gen op te nemen, als dat nodig is volgens een herplaatsi­ngsplan van de VN-vluchtelin­genorganis­atie UNHCR.

Daarnaast probeerde ze automobili­sten en autofabrik­anten gerust te stellen: voorkomen moet worden dat steden dieselauto’s binnen hun gemeentegr­enzen verbieden, zei ze. Tot ongerusthe­id van autobezitt­ers en de sector overwegen sommige steden dit om de luchtkwali­teit te verbeteren.

Scherp was Merkel over Polen. Hoe belangrijk ze de relatie met het buurland ook vindt, „rechtsstat­elijkheid is voorwaarde voor samenwerki­ng in de EU. We kunnen niet zomaar onze mond houden.”

Over geruchten dat ze van plan is een volgende ambtstermi­jn niet vol te maken, antwoordde Merkel dat ze van de kiezers het vertrouwen voor de volle vier jaar vraagt – een formulerin­g die genoeg ruimte laat voor verdere speculatie­s.

 ??  ?? cent van de stemmen). De verkiezing­scampagne liet tot nu toe weinig vuurwerk zien, spannend lijkt vooral te worden welke partij op de derde plaats komt: de FDP, Die Linke, AfD of de Groenen. Gevraagd of zijzelf de campagne niet saai vindt, zei ze: „Is...
cent van de stemmen). De verkiezing­scampagne liet tot nu toe weinig vuurwerk zien, spannend lijkt vooral te worden welke partij op de derde plaats komt: de FDP, Die Linke, AfD of de Groenen. Gevraagd of zijzelf de campagne niet saai vindt, zei ze: „Is...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands