NRC

Maak vooral geen haast met die formatie

- Jutta Chorus

De PvdA dreigt het kabinet te verlaten als op de begroting geen extra geld voor de leraren komt. De VVD wil niks beloven, want die onderhande­lt al over een nieuw kabinet, en zullen de nieuwe begrotings­partners dat wel goed vinden? Waarom heb ik het gevoel dat de politici vooral met partijbela­ngen op de vierkante millimeter in de weer zijn?

In de rest van de wereld zijn machthebbe­rs bezig met belangen op grotere schaal. Meltem Kaya, raadslid voor D66 in Amsterdam, twitterde: „Bizar, hoor ik net van mijn ouders dat Erdogan een stuk grond van ons heeft afgenomen in Turkije.” Kaya is aleviet, groeide op in Ankara en bracht de weekends door in het alevitisch­e dorp Avdullah. Grootmoede­r ploegde het droge land, de nichten en neefjes zaten onder de bomen op de heuvel. Ze dronken karnemelk en aten zure pruimen in zout gedoopt.

Haar grootouder­s stierven en Kaya reisde met haar moeder haar vader achterna naar Aalten. Het stuk land bleef hun eigendom. Nu zit ze in haar mantelpak in het directieka­ntoortje van de geboortekl­iniek in Amsterdam-West. Ze toont de brief van het Turkse ministerie van Landbouw die haar ouders in Nederland ontvingen: het perceel van 5.000 m2 in Avdullah wordt niet langer bewerkt en dus neemt de staat het in bezit. Eerder kregen ze net zo’n brief over het land van haar moeders ouders in hetzelfde dorp.

Ze denkt aan de plakken ingedikte tomaten met yoghurt en kruiden die ze droogden in de zon. In de winter smolt haar oma die tot soep. In de gemeentera­ad zet ze zich nu in voor de bestrijdin­g van soa’s en voor de aanstellin­g van au pairs voor ouderen.

Die halve hectare Turkse grond maakt haar niet uit, zegt ze. Wel dat Erdogan weer laat zien dat hij alleen eenvormigh­eid verdraagt. Turkije wordt gelijkgesc­hakeld. „Na de Koerden zijn nu de alevieten aan de beurt”, zegt Kaya. De Turkse krant Cumhuriyet citeerde onder de kop ‘Alevieten kunnen niet langer in overheidsd­ienst werken’ de onderminis­ter van Binnenland­se Zaken: „Waarom zou je dit soort mensen aannemen als ze niets te maken hebben met ons, soennieten?”

Ik bel Turks-Nederlands­e alevieten, in Leidsche Rijn, in Hoofddorp, in Rotterdam, in Enschede. Van iedereen blijkt de grond onteigend. Het Nederlands­e ministerie van Buitenland­se Zaken kent de maatregel niet. En wat zou het ook uitmaken, zegt Meltem Kaya: „Erdogan handelt volgens zijn eigen wet.”

Informateu­r Gerrit Zalm acht het „niet aannemelij­k” dat er voor Prinsjesda­g een kabinet is. Ik zou zeggen: vooral geen haast mensen.

In de rest van de wereld zijn machthebbe­rs bezig met belangen op grotere schaal

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands