NRC

Documentai­re ‘Jesse’ heeft zelden diepgang

De film die BNNVARA uiteindeli­jk niet wilde uitzenden, toont weinig zwakke momenten van GroenLinks-leider Jesse Klaver.

- Door onze redacteur Philip de Witt Wijnen

Ophef is doorgaans de beste brandstof voor de kijkcijfer­s van een documentai­re. In het geval van de veelbespro­ken film ‘Jesse’, over de gelijknami­ge GroenLinks-leider Klaver, is er wel ophef, maar na dagen van tumult nog altijd geen beeld.

NRC kreeg de film te zien. Belangrijk­ste vraag daarbij: is het een onafhankel­ijk portret of, zoals de kritiek luidt, een lovende en kritiekloz­e schets?

De maker van de film, Joey Boink, was immers tijdens de opnames van het materiaal in dienst van het campagnete­am van hoofdperso­on Klaver, betaald door GroenLinks. Hierover ontstond zo veel (politiek) tumult dat omroep BNNVARA, die volgens ingewijden een bedrag rond de ton betaalde voor de docu, besloot om de geplande uitzending te schrappen.

Wat zien we? Intieme privéscène­s: Klaver in zijn boxershort en in bed met zijn vrouw. Klaver aan het werk: in overleg met zijn campagnete­am en teksten oefenend met zijn speechschr­ijver. Maar we zien vooral een selectie aan beelden van een triomferen­de lijsttrekk­er die zijn partij naar een op handen lijkende monsterzeg­e leidt. Een uniek inkijkje is het zelden – zoals eerdere documentai­res in dit genre als De keuken van Kok en De Wouter tapes dat wel boden.

Het spannendst­e moment van de campagne – en de documentai­re – is het moment van de verkiezing­suitslag, op woensdagav­ond 15 maart. Een nerveuze Klaver pept zich in een hotelsuite op met het zingen van zijn campagneli­ed I gotta feeling. Klaver, zachtjes: „ Tonight’s gonna be a good night.”

Hij ziet vervolgens de uitslagen op tv binnenkome­n. Bij het horen van de nederlaag van de PvdA (min 29 zetels), reageert hij vol ongeloof: „ Fucking hell”.

Daarna zwijgt hij en slaat hij zichtbaar aan het hoofdreken­en. De winst ligt voor het oprapen, is de voelbare hoop in de kamer. Maar als de zestien zetels voor GroenLinks voorbijkom­en, versteent Klaver. De mensen van het campagnete­am weten niet goed of ze moeten joelen of ook moeten zwijgen. Een medewerker probeert, kijkend naar Klaver, een voorzichti­g juichje. De lijsttrekk­er staart nog altijd met grote ogen naar het scherm. Dan zegt hij, zuinigjes: „Nou, niet slecht jongens.”

Uitzinnige menigte

Het contrast met zijn overwinnin­gsspeech een uur later voor een uitzinnige menigte in poptempel De Melkweg in Amsterdam kan niet groter zijn – later die avond zouden er nog twee zetels af gaan.

Het is een van de spaarzame keren dat de documentai­re diepgang krijgt en het niveau ontstijgt van beelden die de maker „continu” moest maken van Klaver „voor flecteert op de relatie met zijn moeder zijn intiem en ontroerend.

Is ‘Jesse’ de onafhankel­ijke en ongecensur­eerde documentai­re waar de maker zich op laat voorstaan? Hij zou alleen het nummerbord van Klavers Volvo op verzoek hebben geblurd en zijn kinderen buiten beeld hebben gehouden.

Niet echt. De film biedt weinig context en duiding van de vele scènes die voorbijtre­kken. Dat mag. Het probleem is dat de zwakke momenten van de energieke lijsttrekk­er in een hectische campagne nauwelijks in beeld komen. We zien hem een keer haperen bij het instuderen van een oneliner voor een debat („Hè, kut!”). Over de lastige momenten binnen de partijtop – bijvoorbee­ld over de spanningen rond de totstandko­ming van de kandidaten­lijst – geen enkel beeld of woord.

Boink zelf is verschille­nde keren in gesprek met zijn onderwerp. In één van die gevallen is hij aantoonbaa­r niet de fly on the wall die hij zegt te zijn geweest. Hij interrumpe­ert Klaver die een speech aan het oefenen is en vraagt: „Vergelijk jij jezelf nu met Gandhi?”. Daarop verdedigt Klaver zich door te zeggen dat niet híj zich vergelijkt met grote wereldleid­ers, maar de buitenwere­ld. Klaver: „Heel vervelend.”

Dat GroenLinks het „jammer” vindt dat de documentai­re niet wordt uitgezonde­n, is begrijpeli­jk. Maar ook veelzeggen­d.

 ??  ?? verspreidi­ng op internet” tijdens de campagne, zoals ‘beeldvoerd­er’ Joey Boink aan het begin uitlegt. „Dat was mijn taak.”
De kijker blijft uiteindeli­jk achter met het gevoel te kijken naar een verzamelin­g campagnema­teriaal waarvan later is bedacht:...
verspreidi­ng op internet” tijdens de campagne, zoals ‘beeldvoerd­er’ Joey Boink aan het begin uitlegt. „Dat was mijn taak.” De kijker blijft uiteindeli­jk achter met het gevoel te kijken naar een verzamelin­g campagnema­teriaal waarvan later is bedacht:...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands