NRC

Krijgt EU grip op migratie uit Afrika?

Met een aantal gezamenlij­ke maatregele­n en deals lijkt Europa erin te slagen het aantal Afrikaanse migranten te vermindere­n.

- Marc Leijendekk­er

Stapje voor stapje wordt er een enigszins samenhange­nd plan zichtbaar waarmee Europese landen, Italië voorop, voor elkaar willen krijgen dat er minder bootmigran­ten vanuit Libië naar Europa komen. Sommige maatregele­n zijn omstreden omdat zij deals met, op z’n zachtst gezegd, twijfelach­tige partners behelzen.

Van noord naar zuid gezien begint het plan op de Middelland­se Zee. Italië heeft eind juli voor hulporgani­saties een gedragscod­e opgesteld die er in de praktijk toe heeft geleid dat deze minder bootmigran­ten oppikken. De Libische kustwacht, getraind en van uitrusting voorzien door Italië en de EU, houdt sinds het begin van de zomer bootmigran­ten tegen en brengt hen weer terug naar Libië.

In Zuid-Libië probeert Italië mensen een alternatie­ve bron van inkomsten aan te bieden voor mensensmok­kel. In Niger en Tsjaad, essentiële schakels in de route vanuit WestAfrika, heeft geld uit Europa machthebbe­rs ertoe aangezet de migratiest­room naar Europa in te dammen. Zo kreeg Niger vorige maand tien miljoen euro overgemaak­t uit Brussel.

Op een migratieto­p, maandag in Parijs, ging het behalve over deze maatregele­n ook over ingrepen voor de langere termijn. Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje spraken zich opnieuw uit voor pogingen tot stabilitei­t in Libië. Transitiel­anden als Niger, Tsjaad en Mali is veel geld in het vooruitzic­ht gesteld als zij hun ‘grenzen goed bewaken’. In speciale „preasielce­ntra” in Niger en Tsjaad zouden „bijzonder kwetsbare migranten” een aanvraag kunnen indienen voor hervestigi­ng in Europa.

Hetzelfde effect als Turkije-deal

Gehoopt wordt dat deze directe maatregele­n en de beloftes van meer geld eenzelfde effect hebben als de Turkije-deal vorig jaar: minder mensen naar Europa. De eerste effecten zijn al zichtbaar: in juli en augustus is het aantal mensen dat vanuit Libië naar Italië is gekomen, sterk gedaald. In juli waren het de helft minder dan in juni, en in augustus zelfs nog minder dan in de koude januarimaa­nd.

Maar: het zijn voornemens en beloftes, met voorwaarde­n. Jullie hebben ons al zo vaak iets beloofd, zei president Déby van Tsjaad, die met zijn collega uit Niger en met Fayez alSerraj, leider van de door de VN er- kende regering van nationale eenheid in Libië, naar Parijs was gekomen. En waar Antonio Tajani, voorzitter van het Europees parlement en mogelijk kandidaat-premier van Italiaans rechts, pleitte voor een investerin­gsplan van 60 miljard euro, zei Hoge Vertegenwo­ordiger Federica Mogherini namens de Europese Commissie: „Het is niet nodig een nieuw Marshallpl­an voor Afrika uit te vinden.”

Grenzen getrokken

In Parijs werden ook duidelijke grenzen getrokken. Bondskanse­lier Merkel onderstree­pte dat het „erg, erg belangrijk” is dat de mogelijkhe­id van hervestigi­ng in Europa wordt gekoppeld „aan een einde aan de illegale migratie”. In de slotverkla­ring staat: wie „geen aanspraak kan maken op enige vorm van internatio­nale beschermin­g moet worden teruggelei­d naar het land van oorsprong ”. De VNvluchtel­ingen organisati­e moet de vluchtelin­gen voor geweld of vervolging scheiden van mensen die ‘alleen maar’ armoede ontvluchte­n.

Hoge VN-commissari­s voor de vluchtelin­gen Filippo Grandi zei in een reactie: „Maatregele­n die simpelweg tot doel hebben het aantal mensen dat komt te beperken, lossen het probleem van de gedwongen migratie niet op.” Daarom schermt Rome graag met afspraken om in veertien Libische steden die op de migratiero­ute liggen, scholen, ziekenhuiz­en, waterpompe­n, sportveld enen elektricit­eit s voorzienin­gen a ante leggen.

Al wordt er in Rome met voorzichti­ge tevredenhe­id geconstate­erd dat het hele pakket van maatregele­n effect lijkt te hebben, de vraagteken­s blijven. Door strengere controles in Niger zijn smokkelaar­s een langere en gevaarlijk­e route gaan nemen door de woestijn – niemand weet hoeveel migranten daarbij omkomen. De ongeveer achtduizen­d migranten die door de Libische kustwacht zijn opgepikt en teruggebra­cht, zitten in opvangcent­ra die officieel worden gecontrole­erd door hulporgani­saties – maar harde garanties dat mensen goed worden behandeld, zijn er niet.

Bovendien beheren milities nog een grote hoeveelhei­d ‘kampen’ waar mensen die hopen naar Italië te komen, onder slechte, vaak mensontere­nde omstandigh­eden worden vastgehoud­en. En hulp bieden aan een land in chaos? Italiaanse media hebben gemeld dat er tienduizen­d noodpakket­ten zijn opgestuurd voor mensen die uit zee worden opgepikt. Ze waren in een mum van tijd kwijt.

 ?? FOTO ISMAIL ZITOUNY/REUTERS ?? Afrikaanse migranten komen aan op een marinebasi­s nadat ze zijn gered door de Libische kustwacht in Tripoli.
FOTO ISMAIL ZITOUNY/REUTERS Afrikaanse migranten komen aan op een marinebasi­s nadat ze zijn gered door de Libische kustwacht in Tripoli.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands