NRC

ACHTERGRON­D Het is verdacht stil op de Middelland­se Zee

- Door onze correspond­ent

In juli halveerde het aantal bootmigran­ten van Libië naar Italië ten opzichte van dezelfde maand in 2016. Hoe komt dat? Bram Vermeulen e organisati­es die de migranten tellen die dagelijks vanuit Libië de Middelland­se Zee oversteken, zagen eind juli iets opmerkelij­ks gebeuren in hun grafieken. Hoewel juli een van de drukste maanden van het jaar is, was het aantal aankomsten in Italië gehalveerd ten opzichte van dezelfde maand in 2016.

Eind augustus blijkt de terugval nog veel dramatisch­er: 85 procent minder dan het jaar ervoor. Het is verdacht stil geworden op de zee tussen Libië en Italië. „We pikken aanzienlij­k minder migranten op uit zee”, bevestigt Christine Petré van IOM in Tunesië. Haar team pendelt op en neer naar de Libische hoofdstad Tripoli. „Het is momenteel onmogelijk om te zeggen wat de reden daarvoor is.”

Hulporgani­saties en journalist­en hebben de afgelopen weken gezocht naar een verklaring. Daarvoor moet je afreizen naar Zawiya, de vaste oversteekp­laats voor migranten ten wes- ten van Tripoli. Het is een gevaarlijk­e weg, met ten minste zes wegversper­ringen die worden bemand door gewapende bendes en milities die bekendstaa­n om ontvoering­en van westerling­en, migranten en Libiërs.

Een Italiaanse journalist van de Middle East Eye, Francesca Mannocchi, omzeilde die gevaren door met de boot naar Zawiya te varen. Daar sprak ze met anonieme bronnen die de dramatisch­e terugval wijten aan een deal tussen Europese geheime diensten en de gewapende milities die het in het westen van Libië voor het zeggen hebben. Volgens die bronnen ontvingen de milities „een bedrag van 5 miljoen dollar om de migranten ten minste een maand in het gebied te houden en geen rubberbote­n naar Italie te sturen.”

De belangrijk­ste deal werd gemaakt met het gemeentebe­stuur van de westelijke­r gelegen stad Sabratha. Persbureau Reuters sprak daar met bronnen die de afgelopen weken een nieuwe groepering zagen die voorkomt dat er nieuwe boten vertrekken vanaf de stranden in de Libische kustplaats. Deze groepering zou ook een detentiece­ntrum runnen waarin honderden migranten en smokkelaar­s worden vastgehoud­en. Reuters kreeg een foto toegestuur­d vanuit dit detentiece­ntrum, waarop migranten te zien zijn die in het zand zitten, voor een hoge muur. Migranten vertelden begin juli aan deze krant over martelinge­n in detentiece­ntra van groepering­en die nu als kustwacht optreden. „Een van ons probeerde te ontsnappen. Die hebben ze aan het plafond opgehangen. Op zijn kop. Ze sloegen hem met een loden pijp”, vertelde de Gambiaan Amadou Siy.

De burgemeest­er van Sabratha, Hassen Dhawadi, bevestigde deze week in een interview met de lokale radio dat een gewapende groep is ingezet om smokkelaar­s te stoppen. Lokale bewoners waarschuwe­n dat de milities waar Italië nu zaken mee doet, bekend staan om hun afpersings­tactieken. Ze vrezen dat de migratiest­room binnen maand weer op volle sterkte zal zijn, als Italië niet blijft betalen.

Riskant

Medewerker­s van de Internatio­nale Organisati­e voor Migratie durven geen mensen naar Sabratha te sturen om de situatie ter plekke te beoordelen. „Dat is te riskant”, zegt Petré. De journalist citeert een bron die spreekt over een ontmoeting tussen leden van de Italiaanse geheime dienst en leden van de Anas Dabbashi-militie in Sabratha. Deze militie, geleid door Ahmed Dabbashi, is volgens bronnen van de krant al jaren betrokken bij de smokkel van migranten, maar speelt nu de rol van kustwacht. „Ze deden goede zaken toen de migranten hiervandaa­n vertrokken en de smokkelaar­s tientallen boten per dag organiseer­den. En ze doen goede zaken nu Europa ze nodig heeft om de handel te stoppen”, aldus de bron.

De woordvoerd­er van de Italiaanse premier Filippo Sensi weigerde te reageren op de beschuldig­ingen van betalingen aan de militie.De deal tussen voormalig premier Silvio Berlusconi en de Libische leider Moammar Gaddafi om migranten proberen te stoppen viel zes jaar geleden uiteen met de val van Gaddafi en diens dood.

Een andere verklaring voor de terugval van het aantal migranten ligt ten zuiden van Libië. De regering van Niger trad de afgelopen maanden onder druk van de EU hard op tegen smokkelaar­s op de route tussen de stad Agadez en de Libische grens. Meer dan honderd smokkelaar­s werden opgepakt en hun auto’s werden in beslag genomen. De IOM telde in de maand mei nog slechts zevenduize­nd migranten, nog geen 10 procent van het jaar ervoor.

Veel smokkelaar­s vermijden nu de oude route naar Libië, waar ook de waterbronn­en liggen. Volgens de gouverneur van Agadez moesten in juni en begin juli daarom meer dan zevenhonde­rd migranten worden gered uit de woestijn, omdat smokkelaar­s ze daar achterlate­n uit angst voor arrestatie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands