NRC

Justitie vermoedt moordplan op officier vanuit cel

De Brabantse crimineel Klaas Otto zou vanuit de gevangenis geprobeerd hebben om een officier van justitie te laten vermoorden.

- Door onze redacteur

Jan Meeus

Het is de alles overtreffe­nde trap, ook in de georganise­erde misdaad: vanuit de gevangenis een moord bestellen op een officier van justitie. Gekker en ingewikkel­der wordt het niet. Toch onderzoekt het Openbaar Ministerie (OM) een dergelijk scenario, zo blijkt uit een persberich­t van dinsdag.

In het bericht worden geen namen genoemd, maar het staat inmiddels vast dat de Brabantse crimineel Klaas Otto de veronderst­elde opdrachtge­ver is. Verschille­nde betrokkene­n hebben de naam bevestigd van Otto, die in 2013 landelijk bekend werd als oprichter van motorclub No Surrender.

Klaas Otto wordt al sinds midden 2016 verdacht van betrokkenh­eid bij afpersing, mishandeli­ng en witwassen. Geen opmerkelij­ke lijst verdenking­en, gezien zijn status. Hij staat te boek als een van de kopstukken van de Brabantse onderwerel­d. Navraag van NRC in 2016 leerde dat Otto wordt gevreesd in het criminele milieu en ver daarbuiten. Autohandel­aren en garagehoud­ers worden opmerkelij­k vaak genoemd als slachtoffe­r.

Beïnvloedi­ng getuigen

Die vrees is nog altijd niet minder geworden. Het blijkt heel moeilijk te zijn om getuigen te vinden die hun verhaal durven te doen over Klaas Otto, zelfs nu hij vastzit in afwachting van zijn proces. Sterker, eerder dit jaar meldde het OM dat Otto heeft geprobeerd om getuigen vanuit zijn cel te beïnvloede­n.

Dat kwam aan het licht nadat de rechtbank in februari van dit jaar de voorlopige hechtenis van Klaas Otto had geschorst. Hij zat na een week weer ‘binnen’, omdat hij tegen de afspraak met de rechtbank in contact had met een medeverdac­hte. Bij- Een lid van motorclub No Surrender. zonder was dat een deel van de informatie hierover afkomstig is van een vertrouwel­ing van Otto, een man die tevens schoonvade­r is van Otto’s zoon Joey.

Uit het vervolgond­erzoek concludeer­de het OM dat het niet bij contact met een medeverdac­hte was gebleven. Otto zou hebben geprobeerd getuigen te beïnvloede­n. Het leidde tot de arrestatie van zijn vriendin Nancy, met wie Otto drie kinderen heeft. Ook zijn civiele advocaat, Jan Piet van R., zit volgens justitie in dat complot.

Vorige week werd duidelijk dat het onderzoek naar die beïnvloedi­ng van getuigen nog altijd loopt. Otto, zo bleek, heeft de beschikkin­g gekregen over afgeluiste­rde gesprekken van gedetineer­den met wie hij gevangen zit in Middelburg. Die gesprekken zitten in zijn dossier en dat was geen toeval. De medegedeti­neerden zijn namelijk afgeluiste­rd om te onderzoeke­n of Otto via derden probeert te communicer­en met de buitenwere­ld. Daarbij zijn mogelijk zelfs gevangenbe­waarders afgeluiste­rd, zo vertellen ingewijden.

Informatie uit crimineel milieu

Deze uitzonderl­ijke onderzoeks­methode laat zien dat het OM alles doet om de verdenking­en tegen Otto hard te maken. Maar dat zegt vooralsnog niets over de vraag of Otto in de gevangenis daadwerkel­ijk plannen heeft beraamd om een officier van justitie te laten vermoorden. Het gaat hier om informatie die de recherche heeft gekregen uit het criminele milieu. Dat is genoeg aanleiding voor een onderzoek, maar onvoldoend­e bewijs voor een strafvervo­lging van Otto.

Dat er maandag in Sliedrecht een verdachte is aangehoude­n die hier mogelijk iets mee te maken heeft, verandert daar vooralsnog niets aan. Klaas Otto heeft ongetwijfe­ld veel vijanden gemaakt, ook in de onderwerel­d. Onderzoek zal moeten uitwijzen of hij daadwerkel­ijk heeft geprobeerd een officier van justitie „iets aan te doen”.

Maar het kan ook heel goed zijn dat hier sprake is van een poging van een criminele vijand om Otto met valse informatie een hak te zetten. Vaststaat dat het laatste scenario in de onderwerel­d vaker voorkomt dan het eerste.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands