NRC

REPORTAGE Meneer pastoor heeft het verbruid

In Reusel-De Mierden heeft de pastoor ruzie met zijn parochie. Vrijdag spreekt het bisdom erover. „Ik krijg huilende mensen aan tafel.”

- Door onze correspond­ent

Bram Endedijk

Elke zondagocht­end zet hij de televisie aan voor de eucharisti­eviering, die wekelijks vanuit een andere stad komt. Het is alsof hij in de kerk zit, maar toch niet helemaal. Elke keer dwalen zijn gedachten eventjes af naar de Sint Clemens. Dat is de rooms-katholieke kerk van Reusel, zo’n beetje om de hoek van zijn huis. Eigenlijk zou hij daar moeten zitten. Maar dat kan niet meer.

Ruim zestig jaar ging Frans Wouters (68) naar de katholieke kerk in de gemeente Reusel-De Mierden. Tot 2014, sindsdien kijkt hij op tv naar een mis. De reden, net als voor veel dorpsgenot­en: pastoor Karel van Roosmalen, sinds 2011 actief in de gemeente. Wouters, in plat Brabants: „Die? Dat is ginne pastoor. Dat is ginne priester.”

Een deel van de Brabantse gemeente is klaar met de pastoor van hun enige kerk. In juni liepen ruim 350 mensen in een stille tocht tegen de pastoor, georganise­erd door een actiegroep. Die groep heeft inmiddels negenhonde­rd handtekeni­ngen verzameld die een vertrek van de pastoor ondersteun­en. Aanstaande vrijdag vergadert de staf van het bisdom Den Bosch, waaronder ReuselDe Mierden valt, over de kwestie.

De klachten, zowel van gelovigen als ongelovige­n, gaan alle kanten op. Maar het komt in de kern steeds op hetzelfde neer: de pastoor luistert niet naar wat inwoners willen, hij gaat zijn eigen gang. En als je hem tegenspree­kt, wordt hij heel boos. Veel mensen in Reusel zijn verdrietig of teleurgest­eld.

Een voorbeeld: de begrafenis­sen, waar de pastoor wil bepalen welke gebeden en gezangen ten gehore mogen worden gebracht. Conform de richtlijne­n, zegt het bisdom: zowel de pastoor als de nabestaand­en zijn niet volledig vrij in welke gebeden en gezangen bij een uitvaart klinken.

Koren mogen niet meer zingen

Onbegrijpe­lijk, zeggen veel bewoners. Ze wijzen naar de vrijwillig­ers die opstappen, koren die niet meer willen of mogen zingen in de kerk. Het gaat zo ver dat een deel van de dorpelinge­n niet meer naar de kerk zegt te willen.

Reusel-De Mierden is een echte Brabantse boerengeme­ente, maar zoals in de hele provincie hoort het katholieke geloof er meer bij het verleden dan bij de toekomst. Van de vier kerken die de gemeente ooit telde, is nu enkel die in Reusel nog open.

Het verzet tegen de pastoor wordt gevoerd door een kern van zes mensen, aangevoerd door Yvonne van der Put (72) en Frank Rovers (58). Van der Put is gepensione­erd en Rovers actief als veiligheid­skundige en vrijwillig brandweerm­an. Beiden zijn geen kerkganger­s, maar zeggen de kar te trekken vanwege „het verdriet dat we zien in de gemeente”.

Frank Rovers heeft zelf ook een ervaring met de pastoor. Toen zijn een vrijwillig­er bij de kerk. Midden: de Calvariebe­rg op het kerkhof. Onder: Frank Rovers en Yvonne van der Put. schoonmoed­er overleed, moest zijn schoonvade­r opgegraven worden: ze wilden samen gecremeerd worden. Volgens Rovers gaf pastoor Van Roosmalen eerst toestemmin­g, maar begon hij op de dag van de opgraving op hoge toon te protestere­n. „Hij schoffeerd­e de opgravers en smeet de deur voor mijn neus dicht toen ik verhaal kwam halen. Nu is het afgelopen, dacht ik toen. Nu gaat hij gewoon weg.” In 2006 was de pastoor ook al in conflict gekomen met zijn toenmalige parochiane­n in Waalwijk.

Het was het startsein voor de stille tocht en een heuse mediacampa­gne: van de Volkskrant tot aan PowNed. Een verslaggee­fster van die omroep raakte verzeild in een worsteling met de pastoor. Daarna werd het stil. Rovers: „Wij hebben maandenlan­g bewust niks meer gezegd, omdat we geprobeerd hebben er in alle redelijkhe­id uit te komen.”

Volgens de actiegroep is er een gesprek geweest met Van Roosmalen, maar die zou niet geïnteress­eerd zijn geweest in vervolgafs­praken. Ook is het bisdom met vijftien mensen in gesprek gegaan. Maar, zegt de actiegroep, er is niets veranderd, de pastoor blijft gewoon zitten. Volgens een woordvoerd­er van het bisdom zou Van Roosmalen niet meer in gesprek willen omdat hij het vertrouwen zou hebben verloren, door de inhoud van een samenvatti­ng van een eerder gesprek.

Karel van Roosmalen wil niet reageren. „Het gaat om geloven, het gaat om de kerk”, zegt hij, terwijl hij

Boven:

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands