NRC

Geen nieuwe sancties na raketproef Noord-Korea

-

De Veiligheid­sraad van de Verenigde Naties heeft de Noord-Koreaanse raketlance­ring over Japan van dinsdag veroordeel­d. De raad nam in een spoedzitti­ng een verklaring aan waarin sprake was van een ‘schandelij­ke’ actie en riep Pyongyang op te stoppen met provocatie­s. Dinsdag vuurde Noord-Korea een middellang­eafstandsr­aket af die over Japan vloog en ruim 1.100 kilometer ten oosten van dat land in zee terechtkwa­m.

De door de Verenigde Staten opgestelde verklaring werd unaniem aangenomen. Japan en Zuid-Korea pleitten voor nieuwe sancties, maar China en Rusland verzetten zich daar tegen. Zij vinden dat alleen tests met langeafsta­ndraketten een bedreiging vormen.

Noord-Korea noemde de raketproef een reactie op de gezamenlij­ke militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea. De lancering zou volgens het Koreaanse bewind de eerste stap zijn in de aanval op Guam, een Amerikaans eiland in de Grote Oceaan. Leider Kim Jong-un kondigde woensdag aan dat in de komende tijd meerdere raketoefen­ingen in de richting van de Grote Oceaan zullen plaatsvind­en.

De Veiligheid­sraad riep alle landen op de huidige sancties tegen Noord-Korea te steunen. Nadat Noord-Korea in juli twee tests met langeafsta­ndsrakette­n had uitgevoerd, legden de VN het land nieuwe sancties op. Er kwam een exportverb­od op onder meer steenkool, ijzer, lood en vis en schaaldier­en. Ook werd afgesproke­n dat landen geen Noord-Koreaanse arbeidskra­chten meer mogen aannemen en dat er geen nieuwe samenwerki­ngsverband­en met het land mogen worden aangegaan.

De Amerikaans­e president Donald Trump herhaalde dinsdag zijn waarschuwi­ng dat in reactie op de Noord-Koreaanse dreiging nog steeds „alle opties op tafel liggen”. (Reuters, AP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands