NRC

Bewijst Trump zich als crisismana­ger?

Natuurramp­en kunnen de loopbaan van presidente­n maken of breken. Trump lijkt zich bewust van de risico’s.

- Door onze redacteur Maartje Somers

Besefte president Trump dat het om een ramp ging, en niet om een verkiezing­sbijeenkom­st? Bij het verlaten van een brandweerk­azerne in de stad Corpus Christi, op zo'n 360 kilometer van het ondergelop­en gebied rond Houston, werd Trump begroet door zo’n duizend aanhangers. Trump, een Texaanse vlag in zijn handen, riep: „Wat een menigte! Wat een opkomst!”.

Natuurramp­en kunnen de loopbaan van een president maken of breken. Trumps reactie bracht de foto van president George W. Bush in herinnerin­g, die na de orkaan Katrina in 2005, op de terugweg van zijn vakantie naar Washington Air Force One over het getroffen gebied liet vliegen. De foto van Bush die uit het vliegtuigr­aampje kijkt, kilometers verheven boven de ellende in New Orleans, zorgde dat diens popularite­it onderuit ging en niet meer herstelde. „Een enorme fout”, zei Bush er later over.

Terwijl Texas nog vergeefs probeert om greep te krijgen op de ramp, richten in Washington de ogen zich op Trump. Hoe gaat hij om met de eerste ramp die hij als president voor de kiezen krijgt? Tijdens hun bezoek aan Corpus Christi, dat alleen geschampt werd door de storm, en later aan de Texaanse hoofdstad Austin, spraken Trump en First Lady Melania Trump, alleen met hulpverlen­ers – dit weekeinde bezoekt hij slachtoffe­rs. Trump zei dat de hulp na Harvey de beste moet zijn die ooit gegeven is na een orkaan. „Over vijf, tien jaar moeten we hier naar kijken als : dit is de manier waarop je het aanpakt”, zei hij. Trumps tegenstand­ers waren er als de kippen bij te benadrukke­n dat de president geen woord wijdde aan de inmiddels dertig doden en de tiendui- zenden ontheemden.

Zondag gaf het Witte Huis twee foto’s vrij van een videoconfe­rentie: vicepresid­ent Mike Pence met een stoet adviseurs om de tafel in de Situation Room, en Trump alleen achter een lege vergaderta­fel in het presidenti­ële buitenverb­lijf Camp David, een Make-America-Great-Again-petje op, tegenover een videoscher­m. De foto’s leken onbedoeld symbolisch voor de isolatie van de president, die behalve bij zijn vaste aanhang historisch impopulair is, en die volgens Amerikaans­e media na het debacle met de Republikei­nse zorgwet in onmin verkeert met de leider van zijn partij in de Senaat, Mitch McConnell.

De urgentie van Harvey, zo wordt in Washington geredeneer­d, biedt nu welkome afleiding en politieke kansen. De ramp stelt de president in staat daadkracht te tonen. De focus van media op de wanhopige Texanen leidt bovendien af van voor Trump schadelijk­e nieuwsonde­rwerpen, zoals het FBI-onderzoek naar de Russische connecties van zijn entourage.

Het Congres, dat tot de meest gehate institutie­s in het land behoort, kan nu eendracht tonen door snel een hulppakket aan te nemen. De kans op een gedeelteli­jke overheidss­luiting, die 1 oktober dreigde doordat Trump eiste dat geld voor de muur langs de grens met Mexico wordt uitgetrokk­en, lijkt afgenomen.

Voor komende dagen wordt in Texas nog meer regen voorspeld, de opvangcent­ra zijn overvol en het aantal doden kan snel oplopen. Niemand weet hoeveel mensen in het ondergelop­en gebied vermist zijn of zonder communicat­iemogelijk­heden in hun huizen opgesloten zitten.

De herstelwer­kzaamheden zullen jaren duren. De gouverneur van Texas, Greg Abbott, waarschuwd­e maandag dat Houston zal moeten leren leven met de gevolgen van de overstromi­ng. „We moeten beseffen dat dit het nieuwe normaal zal zijn, een nieuw, en moeilijk normaal voor deze hele regio.” De FEMA, de federale rampenbest­rijding, had eind juli 3,8 miljard dollar in kas. Een eerste rapport schatte de initiële schade in Texas alleen al aan huizen op bijna 40 miljard dollar. Over schade op lange termijn valt nog niet veel te zeggen. In gepolarise­erd Washington is noodhulp ondertusse­n niet meer vanzelfspr­ekend.

Na Katrina (2005, rond de 1.800 doden) stelde het Congres uiteindeli­jk 110 miljard dollar ter beschikkin­g voor de wederopbou­w. Een groep Republikei­nse begrotings­haviken in het Huis van Afgevaardi­gden verzette zich, opmerkelij­k genoeg onder leiding van de huidige vicepresid­ent Mike Pence. De groep vond dat het hulpgeld elders op de begroting gecompense­erd moest worden. „We kunnen niet toestaan dat een natuurramp een schuldencr­isis wordt voor onze kinderen en kleinkinde­ren”, aldus Pence destijds.

Na de orkaan Sandy (2012, 147 doden) kostte het president Obama eveneens grote moeite een hulppakket door het Congres te loodsen. Pal voor de presidents­verkiezing­en van dat jaar stemde een meerderhei­d van de Republikei­nen in het Congres tegen het in hun ogen overdadige hulppakket van 50 miljard dollar.

De Democraten zien er nu politiek brood in te etaleren dat zíj niet zo kleinzieli­g zullen zijn. „Republikei­nen en Democraten moeten met elkaar samenwerke­n bij het aannemen van een wet die alle noodzakeli­jke fondsen vrijmaakt”, zei Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardi­gden deze week.

Trump wil deze ramp beter aanpakken dan welke andere regering ook

 ??  ?? Inwoners van Houston waden door het water met spullen uit hun ondergelop­en huizen.
Inwoners van Houston waden door het water met spullen uit hun ondergelop­en huizen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands