NRC

Politie mag zich van Trump weer uitrusten met pantserwag­ens en granaatwer­pers

-

De Amerikaans­e president Donald Trump heeft maandag per decreet de verkoop van militair materieel aan politiekor­psen weer mogelijk gemaakt.

Trump maakte met zijn executive order een tegengeste­ld decreet van zijn voorganger Barack Obama ongedaan. Die verbood in 2015 juist de verkoop door het leger van pantservoe­rtuigen, granaatwer­pers en camouflage­uniformen aan de politie in de nasleep van de straatrell­en in Ferguson, Missouri.

De politie trad daar in het najaar van 2014 in volledig gevechtste­nue en met pantservoe­rtuigen op tegen ongewapend­e betogers die de straat op gingen na het doodschiet­en van de zwarte tiener Michael Brown door een witte politieman.

In verband met de dood van Brown en andere zwarte mannen laaide een nationale discussie op over de bewapening en de oorlogsmen­taliteit van sommige politiekor­psen. In 1990 was bij wet mogelijk gemaakt dat het leger overtollig materieel kon overdoen aan lokale politiekor­psen.

Zelfs kleine gemeentes beschikken sindsdien soms over zwaar bewapende SWAT-teams (Special Weapons and Tactics) die bedoeld zijn voor calamiteit­en, maar blijkens een rapport van ACLU vaak ingezet worden voor routinemat­ige huiszoekin­gen en arrestatie­s. Dit leidt volgens de burgerrech­tenbewegin­g tot nodeloze escalatie.

Politievak­bonden bleven zich evenwel verzetten tegen Obama’s decreet – volgens hen is hun veiligheid in het geding. Ook Trump en minister van Justitie Jeff Sessions denken dat een zwaar bewapende politiemac­ht de misdaad kan terugdring­en. „Het decreet dat de president vandaag zal tekenen zorgt ervoor dat jullie de levensredd­ende uitrusting krijgen die jullie nodig hebben en geeft een duidelijk signaal dat we niet toestaan dat criminalit­eit, geweld en wetteloosh­eid het nieuwe normaal worden”, zei Sessions, op een conferenti­e van politievak­bond in Tennessee, waar hij werd toegejuich­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands