NRC

Hoge blootstell­ing pesticide geeft geboorteaf­wijkingen

In Californië bleek dat geboortepr­oblemen toenemen als in de buurt meer dan 15 kilo pesticide per hectare wordt gebruikt.

- Door onze redacteur de Joaquin Valley

Wim Köhler

Zwangere vrouwen die in de buurt wonen van landbouwgr­ond waar erg veel pesticiden worden gespoten hebben 9 procent meer kans op een kind met een geboorteaf­wijking. En 8 procent meer kans op een te vroeg geboren kind.

Dat blijkt uit onderzoek in de San Joaquin vallei in Californië. Dat is een gebied met intensieve landbouw, ongeveer 500 bij 100 kilometer groot. De toename van geboorte-afwijkinge­n kwam voor bij pesticideh­oeveelhede­n die ook in de Nederlands­e bloembolle­n- en fruitteelt worden gebruikt. In de San Joaquin vallei werden meer geboortepr­oblemen gezien bij een blootstell­ing aan meer dan 15 kilo pesticiden per hectare. Dat ging om 5 procent van de zwangeren. Bij de één procent die aan de hoogste doses waren blootgeste­ld (meer dan 42 kilo per hectare) waren de problemen met de kinderen tweemaal zo groot.

Nederlands­e bollentele­rs spoten in 2010 ruim 70 kilo pesticiden per hectare. Fruitteler­s gebruikten 40 kilo per hectare. Akkerbouwe­rs blijven onder de 10 kilo. De Nederlands­e cijfers komen uit het rapport ‘Gewasbesch­erming en omwonenden’ van de Nederlands­e Gezondheid­sraad uit 2014. Daarin is aanbevolen om beter onderzoek te doen naar de Nederlands­e situatie, omdat er reden is voor zorg. Veel tuinbouwge­bieden in Nederland grenzen direct aan dorpen, groepjes huizen of woonwijken, waar door verstuiven de blootstell­ing hoog

Donderdag 12 oktober

kan zijn. Meetgegeve­ns uit Nederland ontbreken echter.

In Nature Communicat­ions schreven onderzoeke­rs uit Californië dinsdag hoe ze de gegevens van bijna 700.000 tussen 1997 en 2011 in de vallei geboren kinderen combineerd­en met gedetaille­erde gegevens over het pesticiden­gebruik. De onderzoeke­rs claimen dat voor het eerst zo’n groot gegevensbe­stand is gebruikt voor onderzoek naar de geboorte-afwijkinge­n door pesticiden.

De onderzoeke­rs wisten hoeveel kilo pesticiden er per jaar op stukken van 2,6 vierkante kilometer neer kwam. En van de kinderen was bekend of ze gezond waren, waar hun moeders tijdens de zwangersch­ap woonden en hoe die zwangersch­ap verliep. Bij 5,8 procent van de kinderen was een geboorte-afwijking geregistre­erd. In gebieden met erg veel pesticiden­gebruik was dat zo’n 6,4 procent, een toename van 9 procent.

 ??  ?? Behalve maïs ook veel druiven, walnoten, sinaasappe­len, perziken, knoflook, tomaten en kiwi’s: (Californië) is een top-landbouwge­bied van de VS, waar 30 procent van de Amerikaans­e bestrijdin­gsmiddelen worden gebruikt.
Behalve maïs ook veel druiven, walnoten, sinaasappe­len, perziken, knoflook, tomaten en kiwi’s: (Californië) is een top-landbouwge­bied van de VS, waar 30 procent van de Amerikaans­e bestrijdin­gsmiddelen worden gebruikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands