NRC

Zijn fruitvlieg­jes gevaarlijk?

Wekelijks zoekt de redactie wetenschap het antwoord op een veelgestel­de vraag. Vandaag: brengen fruitvlieg­en ziekten over?

-

an het eind van de zomer, als het weer nog aangenaam warm is en het fruit geurig rijp, bevolken fruitvlieg­jes de keuken. De ananas op het aanrecht is favoriet, maar ook de glazen wijn op tafel trekken de minuscule vliegjes aan. Hygiënisch ziet het er niet uit, maar is het gevaarlijk? Kan de fruitvlieg infecties overbrenge­n? Kan het kwaad als per ongeluk een verdronken vliegje meeglipt met een slok wijn, of als je met een hap fruit ook de onzichtbar­e eitjes en larven van het vliegje opeet?

„Mij zijn geen studies bekend die aantonen dat fruitvlieg­jes ziekten overdragen”, zegt insectende­skundige Marcel Dicke van Wageningen Universite­it. Het vliegje lijkt dus meer hinderlijk dan gevaarlijk.

Toch komt na zoeken in de wetenschap­pelijke literatuur naar voren dat fruitvlieg­en in het laboratori­um wel drager kunnen zijn van allerlei vervelende ziekteverw­ekkers. Daar zitten echte kwade tussen: de cholerabac­terie, de tegen allerlei antibiotic­a resistente mrsabacter­ie, en de beruchte ziekmakend­e colibacter­ie EHEC. Die wil je niet binnenkrij­gen.

Opzettelij­k besmette fruitvlieg­en bestaan dus wel, maar ‘in het wild’ – dat wil zeggen op onze vrij toegankeli­jke fruitschal­en – lijkt dat onwaarschi­jnlijk. Een geluk is dat fruitvlieg­jes strikte vegetariër­s zijn en niet snel gevaarlijk­e bacteriën van mens op mens of van vlees op mens zullen overdragen.

Een studie in Nigeria liet zien dat fruitvlieg­jes die gevangen werden in huizen, winkels en nabij latrines veel minder bacteriën bij zich dragen dan huisvliege­n gevangen op dezelfde plekken. Fruitvlieg­jes bleken hier soms besmet met salmonella. Maar bewijs dat ze ziektes overbrenge­n, was er niet. Datzelfde geldt in Nederland: het wemelt hier iedere zomer van de fruitvlieg­jes, maar er is nog nooit een uitbraak van ziekte geconstate­erd die daarmee kan samenhange­n.

Maar toch: de vruchten waar fruitvlieg­jes op zitten bederven sneller. Kan dat dan geen kwaad? Weer tempert Dicke de angst. „De fruitvlieg­jes die we in huis tegenkomen leven van gist. Die gisten dragen ze bij zich en ze inoculeren vruchten die overrijp zijn en daarmee zachte plekjes krijgen. Fruitvlieg­jes vinden die vruchten op basis van geur: ver voor wij fruit als overrijp waarnemen, hebben zij dat al herkend door hun uiterst gevoelige reukzintui­gen.”

Voor fruitvlieg­jes is dat van levensbela­ng, vertelt Dicke: „Ze moeten die vruchten zo snel mogelijk vinden want anders hebben schimmels en bacteriën de vrucht al gekolonise­erd en dan is de vrucht niet geschikt voor de fruitvlieg­larven. Door als eerste bij een (bijna) overrijpe vrucht te komen kunnen zij hun gisten inbrengen om daarmee de vrucht tot een kweekplaat­s van gist voor hun nageslacht te maken.”

Als je de vruchten goed wast of schilt voordat je ze eet, is er waarschijn­lijk niets aan de hand. Fruitvlieg­en blijken zelfs nog een voordeel te bieden. Mogelijk voorkomen de fruitvlieg­jes namelijk dat er ernstiger fruitbeder­f optreedt, zegt Dicke. „De vliegjes brengen waarschijn­lijk ook stoffen in de vrucht om schimmelgr­oei tegen te gaan. Die stoffen zijn wel geschikt om schimmelgr­oei niet te laten starten, maar kunnen niet een eenmaal beschimmel­de vrucht nog schimmelvr­ij maken.” Sander Voormolen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands