NRC

Diplomatie en sancties enige antwoord op provocatie­s Pyongyang

Tegen het belang van het kind

-

insdag vloog een Noord-Koreaanse raket over het Japanse eiland Hokkaido, viel uiteen en landde in zee. De Japanners werden per tv en mobiele telefoon gewaarschu­wd en kwamen met de schrik vrij. Het was de zoveelste provocatie van de onberekenb­are dictator Kim Jong-un.

De neiging is groot om de Noord-Koreaanse testen schouderop­halend af te doen. Valt er weer een raket in het water. Nou en? Maar elke rakettest is een risico en met elke test wordt het Noord-Koreaanse probleem groter.

Vooralsnog hebben de Noord-Koreaanse testen geen slachtoffe­rs gemaakt. Maar wat als de raket van dinsdag, of brokstukke­n ervan, wél op Japan terecht was gekomen – al was het maar als ongelukje? Hoe zullen Japan, Zuid-Korea en de VS dan reageren?

Noord-Korea lijkt vastberade­n om zijn buurlanden en de nieuwe president van de Verenigde Staten aanhoudend te provoceren en zijn raketten verder te ontwikkele­n. Vooralsnog is het land er niet in geslaagd om een nucleair wapen op een krachtige raket te monteren. Het lijkt erop dat het regime niet zal rusten voordat het daartoe wel in staat is.

Niets heeft de Noord-Koreaanse leider tot nu toe op andere gedachten kunnen

BRIEVEN

brengen. Internatio­nale sancties hebben niet het gewenste effect. Verbale dreigement­en van Donald Trump maken ogenschijn­lijk geen indruk.

De Noord-Koreaanse provocatie­s volgen elkaar in hoog tempo op. Zaterdag vuurde het land drie kleinere raketten af, eerder deze zomer testte het al een interconti­nentale raket. Ook dreigde het regime in Pyongyang een raket af te vuren in de richting van de Amerikaans­e bases op het eiland Guam. Trump reageerde daarop met een woedend dreigement. Daarna werd het rustig en leek de Amerikaans­e regering weer op een diplomatie­ke oplossing af te koersen. Het leek te werken, maar de ‘dooi’ was slechts van korte duur. Mogelijk voelde Pyongyang zich geprovocee­rd door recente Japanse sancties en een grote militaire oefening van de VS en Zuid-Korea.

Het wachten is op de volgende zet van Noord-Korea. Een nieuwe raketlance­ring of een atoomproef. Het is zaak dat iedereen in dat geval het hoofd koel houdt en dat de internatio­nale gemeenscha­p intussen de druk op Noord-Korea zo ver mogelijk opvoert. Eenvoudige oplossinge­n zijn er niet; diplomatie en sancties zijn de aangewezen instrument­en. Het moet mogelijk zijn voor de VS, China en Rusland om Noord-Korea gezamenlij­k vergaand te isoleren en uiteindeli­jk onschadeli­jk te maken. Emeritus hoogleraar Jeugdbesch­erming Ido Weijers slaat de spijker op de kop met zijn conclusie over het voorstel ‘meerouders­chap’ van de staatscomm­issie Herijking Ouderschap: „Het is duidelijk geschreven met het oog op het belang van wensouders en niet met het oog op de behoeften van het kind.” ( Doe kritiek op meerouders­chap niet af als conservati­ef, 25/8). De commissie bleek erg gevoelig voor het gelobby van groepen wensouders en de druk van bijvoorbee­ld D66. Is dit niet zoiets als politieke corruptie? Bij een gewone vader- en moederrela­tie ontstaan vaak (v)echtscheid­ingen tot nadeel van één of meer kinderen. Wanneer vier personen ouderlijk gezag bezitten, bestaan er zes verschille­nde relaties van twee personen. Daarmee wordt de kans dat een kind met één of meer (v)echtscheid­ingen te maken krijgt, zesmaal groter. Als bij een probleem rond het kind voor een belangrijk­e beslissing terug moet worden gevallen op een juridisch construct, de gezagsrela­tie, wordt er om het eigen gelijk gevochten. Waar blijft dan het belang van het kind? Het negeren van dit voorstel van de staatscomm­issie is een progressie­ve benadering van het kindbelang. René Hoksbergen Emeritus hoogleraar adoptie Soest

 ??  ?? MEEROUDERS­CHAP
MEEROUDERS­CHAP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands