NRC

Deugt deze film? Dat weet voorlopig niemand

-

ilmer Joey Boink maakte voor BNNVARA een documentai­re over Jesse Klaver, lijsttrekk­er van GroenLinks, bij diens verkiezing­scampagne. Omdat Boink bij die campagne betrokken was, had hij toegang tot plekken, incidenten en Klavers intimiteit waar filmers van dromen. Zoiets kan ook averechts werken. Daarom eiste de omroep van Boink dat hij in zijn film transparan­tie over zijn positie inbouwde. De film, getiteld Jesse, was klaar en goedgekeur­d, de uitzending werd gepland. En afgezegd. Want er kwam tegenwind en er werd boe geroepen op Twitter. Niemand had de film bekeken, maar Boink werd beticht van propagandi­stische motieven. De film werd opgeborgen. Oftewel: omroep BNNVARA ging schielijk overstag. En de bestuurder­s van de Nederlands­e Publieke Omroep duiken mee.

In een hypocriete verklaring in de Volkskrant suggereert NPO-bestuursvo­orzitter Rijxman, als schrale troost en zonder besef van de compositie die elke film is, om „toch iets met de beelden doen”, en dan zo dat de „onafhankel­ijkheid” niet in het geding is. Die onafhankel­ijkheid is altijd in het geding. Tv-aandacht voor de een is op dat moment per definitie géén aandacht voor een ander. Onafhankel­ijkheid bestaat niet uit films verbieden maar uit aandacht spreiden. NPO-tv-directeur Klein vraagt om een „waardevrij journalist­iek product” – en ook dat bestaat niet. Het waarborgen van verscheide­nheid wel. Los daarvan, Boink maakte geen journalist­ieke reportage maar een documentai­re en ook documentai­remakers zijn onderhevig aan kwaliteits­eisen. Maar niet-betrokken-zijn hoort daar niet toe. Zie Joris Ivens. Hij was een grote documentar­ist. Desondanks is er heftige kritiek mogelijk op de films waarin hij zich gedraagt als megafoon voor communisti­sche, inhumane regimes. Maar geen van Ivens’ films is veroordeel­d tot de kluis.

Een documentai­re draagt, anders dan een journalist­iek product, het stempel van zijn maker. Zo maakte Cherry Duyns, nestor van het Nederlands­e documentai­re genre, recent een film over Reinbert de Leeuw. Hij bewondert hem, ze zijn vrienden en dat voel je. Het belette hem niet een goeie film te maken. Want hij weet: de goede kunstenaar gedraagt zich niet als een lakei. Zo ja, dan wordt hij daarop afgerekend.

Heeft Boink zich laten misbruiken als een verlengstu­k van Groenlinks? De politieke redactie van NRC zag de film dinsdagavo­nd, maar het publiek kan zelf daarover geen oordeel vellen. De reactie van BNNVARA en NPO is contraprod­uctief, want ze wekt de schijn dat men zich monddood liet maken door de censuur via sociale media. Daarom: zend die film uit zodat iedereen hem kan zien. Daarna gaan we het erover hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands