NRC

Romeo, Julia en pindakaas

-

Love is Thicker than Water Regie: Ate de Jong en Emily Harris. Met: Johnny Flynn, Lydia Wilson. In: 8 bioscopen 3 *#

tegengeste­lde personen zijn er gedurende de filmgeschi­edenis al op elkaar verliefd geworden? In de op een herinnerin­g van de Nederlands­e filmmaker Ate de Jong ( Het bombardeme­nt) gebaseerde Love is Thicker than Water keert hij samen met de jonge Engelse filmmaker Emily Harris terug naar een liefde uit zijn jeugd. Twee ‘koningskin­deren’, gescheiden door klasse en traditie: Arthur de arbeidersz­oon uit Wales en Vida de joodse prinses uit Londen. Zelf trekt hij de vergelijki­ng met Romeo en Julia, maar dan is het een Romeo en Julia zonder geweld, wraak en tragische misverstan­den.

Misschien is het eerder een amour fou, een grote, noodlottig­e liefde – al kunnen we dat door de episodisch­e structuur ook niet helemaal concludere­n. Door middel van popmuziek en animaties (Arthur is een kunstenaar in spe; misschien is Vida een muze of een product van zijn fantasie) is het verhaal naar het heden gehaald; de input van Harris. In het beste geval geeft dat de film een contempora­in gevoel, vluchtig als de liefde kan zijn.

Maar het wordt nooit helemaal een film over mensen van nu. Daarvoor blijven hun tegenstell­ingen te schematisc­h, en hun gevoelslev­en te geconstrue­erd. Als het grootste probleem in een relatie is wie de pindakaas van de keukenvloe­r opruimt, dan is dat de tragedie waar je eigenlijk een film over had moeten maken. Dana Linssen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands